Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odhalili nezákonné zamestnávanie detí pre Gap
Zdielať na
Zahraničie

Odhalili nezákonné zamestnávanie detí pre Gap

Zdroj: ČTK/AP/Saurabh Das

Pracujúcich mladistvých je vraj v Indii primnoho, až 60 miliónov. V jednej štúdii sa píše, že indická ekonomika je z 20 percent závislá na práci detí mladších než 14 rokov.

Indickí policajti uskutočnili záťah v niekoľkých textilných továrňach v Dillí, kde mali podozrenie na nezákonné zamestnávanie detí. K raziám sa odhodlali po víkendovom článku The Observer, podľa ktorého oblečenie vyrobené detskými otrokmi predávala tiež svetoznáma firma Gap. Tá tiež už v nedeľu oznámila stiahnutie odevov, ktoré mohli byť výsledkom práce indických detí.

Pri včerajších raziách bolo v jednej z dillískych dielní objavených 14 neplnoletých chlapcov, z ktorých niektorí mali len desať rokov. Pochádzali zo vzdialeného chudobného poľnohospodárskeho okresu a vypovedali, že mali za pätnásťhodinovú prácu sľúbenú mzdu. Ich úlohou bolo našívanie flitrov na indické dámske sárí. Spali v rovnakej miestnosti na špinavej podlahe, kde celý deň tvrdo pracovali.

Pätnásťročný chlapec Hatíkualláh vypovedal, že z domova odišiel pred tromi rokmi sám bez toho, aby upovedomil rodičov. Nejaký muž mu sľúbil prácu a peniaze. "Čakal som tu len na sľúbenú mzdu. Teraz ju už ani nechcem. Chcem ísť domov," prehlásil na policajnej stanici, kde boli deti nájdené zo záťahu odvedené.

Iný 11-ročný chlapec bol do práce poslaný rodičmi pred dvoma rokmi. Odvtedy o nich nepočul a má strach, že sa naňho hnevajú, pretože im ešte neposlal peniaze, keďže žiadne nedostal.

India zažíva v poslednom desaťročí rýchly hospodársky rast, pričom desaťmiliardový textilný export patrí k vôbec najdôležitejším. V krajine vyrábajú odevy tie najznámejšie svetové odevné spoločnosti, okrem firmy Gap tiež Ralph Lauren.

Chudoba v krajine a s ňou spojené problémy ako detská práca však odstránené neboli. Podľa odhadov indickej vlády je do nelegálnej práce zapojených až 13 miliónov detí, z ktorých mnohé pôsobia v nebezpečných odvetviach ako sklárstvo, kde je zamestnávanie neplnoletých už dlho zakázané.

Organizácia pre ľudské práva tvrdí, že pracujúcich mladistvých je v Indii omnoho viac, až 60 miliónov. V jednej zo štúdií sa píše, že indická ekonomika je z 20 percent závislá na práci detí mladších než 14 rokov.

"V každej druhej budove je takáto malá textilná dielňa zamestnávajúca deti," uviedol Šáhpur Džát, jeden z policajtov podieľajúcich sa na záťahu, ktorý sa uskutočnil len pár metrov od teraz zavretej továrne, ktorá údajne vyrábala oblečenie pre Gap.

Reportéri Observer v tejto továrni v rámci svojho pátrania nafilmovali jedného desaťročného chlapca šijúceho šaty pre európske a americké obchody Gap.  Chlapec sa zveril, že ho majiteľovi predali jeho rodičia a že pracoval štyri mesiace bez odmeny. Nesmel opustiť továreň, pokiaľ nesplatí peniaze, ktoré zaň rodina dostala. Gap pritom zamestnáva 90 inšpektorov, ktorí cestujú po svete, aby podobným škandálom predišli.

Spoločnosť uviedla, že továreň, ktorá sa objavila v reportáži, bola v rozpore s politikou firmy spravovanej subdodávateľom, ktorého si Gap najal, a sľúbila vyšetrenie celej záležitosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy