Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
AIDS sa do USA dostal v roku 1969 z Haiti
Zdielať na
Zahraničie

AIDS sa do USA dostal v roku 1969 z Haiti

Zdroj: Dan Gerding/ilustračné

Priniesol ho s najväčšou pravdepodobnosťou jediný infikovaný prisťahovalec z Haiti, ktorý bol pri zrode epidémie

Vírus spôsobujúci AIDS sa dostal do Spojených štátov asi v roku 1969 z Haiti, teda podstatne skôr, ako doteraz vedci predpokladali. Priniesol ho s najväčšou pravdepodobnosťou jediný infikovaný prisťahovalec, ktorý bol pri zrode epidémie. Vyplýva to zo štúdie, ktorá dnes vyšla v odbornej americkej revue Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podľa nej sa vírus HIV šíril asi 12 rokov pred tým, než vedci rozpoznali AIDS ako chorobu. "Je to dosť deprimujúce vedieť, že sme infekciu mali tak dlho pred nosom," povedal vedúci štúdie, biológ z Arizonskej univerzity Michael Worobey.

Jeho tím urobil genetickú analýzu krvných vzoriek od prvých zistených pacientov s AIDS. Zistil, že HIV sa dostal na Haiti asi v roku 1966 - čo zodpovedá predchádzajúcim odhadom - a potom do USA asi o tri roky neskôr.

AIDS môže prepuknúť až niekoľko rokov po nakazení vírom HIV. Vedci sa domnievajú, že neznámy slobodný haitský prisťahovalec vtedy prišiel do veľkého mesta, ako je Miami alebo New York. Vírus sa potom roky šíril - najprv v USA a potom do ďalších krajín.

"Tento jediný nakazený infikuje ďalšieho. Až potom sa to znásobí a máte hneď štyroch nakazených. Takže po určitom období, trvajúcom zrejme dosť rokov, je nakazených  zrejme menej než sto ľudí," uviedol Worobey.

"A potom, ako sa epidémia šíri, už to nie je sto, ale 200 infikovaných a potom sú to tisíce a desaťtisíce. A potom pomerne rýchlo máte státisíce infikovaných, ktorí tu boli už pred tým, než bolo ochorenie začiatkom 80. rokov rozpoznané," dodal.

Okrem rýchlosti epidémie vedci tiež dlho debatovali o tom, kadiaľ sa vírus HIV šíril. Už predchádzajúce štúdie ukázali, že vírus HIV "preskočil" na ľudí okolo roku 1930 v centrálnej Afrike, zrejme keď ľudia jedli mäso nakazených šimpanzov.

Spoluautor tejto štúdie, Arthur Pitchenik z univerzity v Miami, si už v roku 1979 všimol haitských prisťahovalcov so záhadnou chorobou, ktorá sa neskôr ukázala ako AIDS. Pitchenik vedel, že úrady uchovali niektoré ich krvné vzorky. Spolu s Worobeyem analyzoval vzorky piatich z nich. Skúmali tiež genetické údaje od 117 ďalších pacientov z celého sveta z tohoto prvého obdobia šírenia epidémie.

Dospeli tak k stopercentnej istote, že vírus sa nedostal do USA priamo z Afriky, ale cez Haiti. "Máme teraz objektívne dôkazy o tom, kadiaľ sa vírus šíril, nie len nepreukázané teórie," povedal Pitchenik.

Závery štúdie podporuje i fakt, že po roku 1960 pracovalo v Kongu veľa Haiťanov. Rovnako tak, keď bol vírus HIV v USA identifikovaný, bol medzi haitskými imigrantmi dvadsaťsedemkrát častejší, než v ostatnej populácii.

AIDS zabil vo svete asi 25 miliónov ľudí. Asi 40 miliónov je vírom HIV nakazených.

Zdielať na

Najčítanejšie správy