Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tropická búrka zabila 20 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Tropická búrka zabila 20 ľudí

Dvadsať mŕtvych a dve desiatky ľudí nezvestných - taká je zatiaľ bilancia tropickej búrky Noel, zúriacej v Dominikánskej republike. Zasiahla tiež už ostrov Hispaniola a pohybuje sa smerom k Bahamám. VIDEO: katastrofa, ktorú za sebou nechal Noel.

Najmenej dvadsať ľudských životov si v Dominikánskej republike vyžiadala tropická búrka Noel, ktorá sa v nedeľu sformovala nad karibskou oblasťou. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sú dve desiatky osôb nezvestné.

Búrka sa pohybovala nad ostrovom Hispaniola neďaleko severného pobrežia Haiti a smerovala na severoseverozápad k Bahamám. Prudký dážď na Hispaniole izoloval niektoré oblasti a letecké spoločnosti museli kvôli nemu prerušiť prevádzku.

Americké Národné stredisko pre hurikány v Miami na Floride nevylučuje, že 14. tropická búrka tejto sezóny sa môže počas ďalšieho postupu nad oceánom zosilniť na hurikán.

Najviac mŕtvych je v Dominikánskej republike hlásených z miest Bonao, San José de Ocoa a Santo Domingo. Na niektorým miestach spadlo až pol metra zrážok. Medzinárodné letisko pri Santo Dominga zastavilo prevádzku.

Z Haiti zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Na jeho pobreží stále zostáva v platnosti varovanie pred tropickou búrkou. Vyhlásili ho tiež Bahamy a platí aj pre niektoré kubánske provincie. Naopak Jamajka varovania pred búrkou zrušila.

Haitské úrady sa obávali predovšetkým prívalových dažďov, ktoré by spôsobili povodne. Chudobný ostrovný štát sa pritom ešte nespamätal z ničivých záplav zo začiatku októbra, pri ktorých prišlo o život najmenej 37 ľudí a viac než 4-tisíc stratilo strechu nad hlavou.

Tropická búrka sa pohybuje rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu a smeruje na severoseverozápad, rýchlosť vetra dosahuje 75 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia z amerického Národného strediska pre hurikány predpokladajú, že jej stred minie východný breh Kuby a zamieri na Bahamy. Pri pohybe nad oceánom by sa búrka mohla znovu zosilniť. Nad Atlantikom by sa jej dráha mala stočiť na severovýchod a búrka by nemala zasiahnuť Floridu ani americké ropné plošiny v Mexickom zálive.

Zdielať na

Najčítanejšie správy