Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Grécke úrady ohrozujú životy nelegálnych migrantov
Zdielať na
Zahraničie

Grécke úrady ohrozujú životy nelegálnych migrantov

Zdroj: SITA/AP/Arturo Rodriguez/ilustračné

Pro Asyl a Európska rada pre utečencov a emigrantov kritizujú azylovú politiku Európskej únie

Grécke úrady "systematicky" ohrozujú životy utečencov, ktorí sa snažia dosiahnuť pobrežie Európskej únie na člnoch. Vo svojej pondelňajšej správe to uviedli skupiny Pro Asyl a Európska rada pre utečencov a emigrantov, ktorá zastrešuje 76 mimovládnych organizácií. Zoskupenia tiež odsúdili azylovú politiku Európskej únie, pričom za jej hlavný cieľ označili nedostupnosť pre utečencov namiesto ich ochrany.

Organizácie uvádzajú, že plavidlá gréckej pobrežnej stráže sa pravidelne zúčastňujú na "život ohrozujúcich manévroch", ako je krúženie okolo chatrných člnov a vytváranie vysokých vĺn, ktoré ich môžu zaliať. Medzi ďalšími taktikami je podľa nich vytlačenie člnov z gréckych vôd alebo prepichnutie gumených plavidiel.

"Zdá sa, že sa to v posledných rokoch stalo systematickým," povedala Marianna Tzeferakou z gréckej pobočky organizácie pre ochranu ľudských práv Amnesty International. "Toto však nie je iba národná, ale európska záležitosť, pretože je výsledkom nátlaku EÚ na grécku vládu, aby utesnila svoje hranice."

Grécke ministerstvo vnútra zatiaľ kritickú správu nekomentovalo. Úrady v krajine popierajú, že by s imigrantmi zaobchádzali zle, a tvrdia, že väčšina z nich nie sú utečenci, ale bežní migranti z chudobných krajín Blízkeho východu a južnej Ázie hľadajúci prácu a lepší život v EÚ.

Väčšina žiadateľov o azyl sa dostáva do EÚ cez južné krajiny, ako je Grécko, Malta, Španielsko a Portugalsko. Podľa európskych predpisov je však za spracovanie žiadosti zodpovedná členská krajina, kde došlo k prvému vstupu. V prípade inej krajiny preto utečencov deportujú naspäť do krajiny vstupu.

Dvadsaťsedmička má do roku 2010 dokončiť spoločný azylový systém, ktorý by znížil zaťaženie južných štátov rozdelením utečencov medzi ostatných členov únie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy