Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Barrandov prišiel o Letopisy Narnie aj Pompeje
Zdielať na
Zahraničie

Barrandov prišiel o Letopisy Narnie aj Pompeje

Zdroj: Sławek

Do ateliérov Barrandov nepríde tretí diel filmu Letopisy Narnie, ani historická snímka Pompeje

Do ateliérov Barrandov nepríde napriek očakávaniam ani tretí diel filmu Letopisy Narnie, ani historická snímka Pompeje. Roman Polański (na snímke), ktorý mal nakrútiť historický veľkofilm s Orlandom Bloomom a Scarlett Johansson, trval na českých ateliéroch vďaka predošlým skúsenostiam.

Od projektu odstúpil pre hroziaci štrajk v Hollywoode. Riaditeľovi Barrandov Studios Vladimírovi Kubovi údajne povedal, že sa možno o rok vráti. V Narnii 3 hrá významnú úlohu more, preto tvorcovia uprednostnili Nový Zéland a Maltu.

Filmárov lákajú na špeciálnu formu štátnej pomoci - vrátia im až pätinu financií, ktoré u nich minú. Česko je ako tretia krajina nakrúcania bez takejto ponuky pridrahé.

Napriek strate prestížnych projektov sa riaditeľ štúdií neobáva, že budú bez práce. Povedal, že sú vyťažení nakrúcaním reklám a nahráva im hrozba hollywoodskeho štrajku. Údajne sa o Barrandov zaujímajú tri filmy, o ktorých ale nechcel bližšie hovoriť.

V hre by mali byť sci-fi tituly s miliónovým rozpočtom takých veľkých spoločností ako je Fox. Je možné, že sa tu bude pracovať na ďalšom pokračovaní X-Men s názvom Mageto Davida S. Goyera alebo na nezávislom vojnovom príbehu Johna Moora.

Obaja režiséri už v Prahe nakrúcali. Kuba pripomenul, že do Barrandova majú prístup aj českí tvorcovia, ktorých štát vďaka novele o digitalizácii finančne podporuje až do roku 2010. Obáva sa ale, že bez spomínanej štátnej pomoci postupne prídu o zahraničné objednávky.

Tvrdí, že Česká republika tak prišla na daniach doteraz o šesť až osem miliárd českých korún. Podľa neho by podobná ponuka bola výhodná, aj keby štát vracal až dvadsať percent z nákladov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy