Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na polnočné vydanie Harryho Pottera čakalo tisíce ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Na polnočné vydanie Harryho Pottera čakalo tisíce ľudí

V menšom merítku sa opakovalo šialenstvo, ktoré nastalo tento rok 21. júla, kedy sa na kníhkupeckých pultoch objavilo anglické vydanie posledného z Potterových príbehov.

Dlhú noc majú za sebou státisíce fanúšikov kúzelníka Harryho Pottera, ktorí žijú v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Úderom sobotňajšej polnoci sa totiž v tamojších kníhkupectvách začal predávať nemecký preklad posledného - siedmeho dielu potterovskej ságy.

V menšom merítku sa opakovalo šialenstvo, ktoré nastalo tento rok 21. júla, kedy sa na kníhkupeckých pultoch objavilo anglické vydanie posledného z Potterových príbehov. Skalní priaznivci i deti v čarodejníckych kostýmoch okupovali obchody, aby si domov čo najskôr odniesli jeden z výtlačkov knihy, ktorá vyšla v rekordnom náklade troch miliónov kusov.

Zástupcovia hamburského vydavateľstva Carlsen Verlag, ktoré Harryho Pottera v nemčine vydáva, sa môžu tešiť. Podľa odhadov len cez víkend z obchodov zmizne asi milión kníh o čarodejníckom učni. A aj keď sa budú zrejme prepisovať nemecké rekordy, nákupné nadšenie sprevádzajúce vydanie poslednej knihy o Harrym v angličtine zostane neprekonané - v deň vydania sa v júli len v Spojených štátoch predalo okolo 8,3 milióna výtlačkov.

V mnohých nemeckých mestách usporiadali predovšetkým pre detských fanúšikov Harryho Pottera najrôznejšie špeciálne akcie. Napríklad v Berlíne vyšla historická lokomotíva s bradavickým expresom. Asi 150 detí v ňom bavili aj herci prezlečení napríklad za obra Hagrida, liečiteľku madam Pomfreyovú alebo bulvárnu novinárku Ritu Holúbkovú. Kniha so 736 stranami sa potom predávala úderom polnoci na stanici Schöneweide a niektorí sa do čítania pustili už tu.

Reuters

V atmosfére plnej radostného očakávania nikto nešetril superlatívmi. "Harry Potter patrí k tomu najlepšiemu, čo sa napísalo za posledné storočie," tvrdí napríklad presvedčene Ina Schäferová. A množstvo detí vie, čím strávia nasledujúce dni. "Zmizne v izbe a uvidíme ju zase až v pondelok," hovoria rodičia jedného trinásťročného dievčatka.

Väčšina náruživých čitateľov sa do tučného zväzku autorky Joanne K. Rowlingovej púšťajú aj napriek tomu, že vedia ako kniha dopadne. Čítali už anglické vydanie. "Už viem, ako to dopadne. Ale teraz budem rozumieť konečne všetkému, nielen tomu hlavnému. Drobnosťami som sa v slovníku nezaoberala," priznáva sa trinásťročná Jamilla.

A spokojnosť s vyústením napínavého príbehu? Mnohí sú radi, že už vedia, ako skončili ich obľúbení hrdinovia a uľavilo sa im, keď už vedia, či sa majú obávať o Harryho osud. Iní sa však sťažujú. "Napíšeme ôsmy diel," tvrdí predsedkyňa jedného z fanklubov Harryho Pottera.

Kniha Harry Potter a Polovičný princ (Harry Potter and the Deathly Hallows) je siedmym a posledným dielom úspešnej série, ktorá svoju autorku, britskú spisovateľku Joanne K. Rowlingovú, preslávila po celom svete.

Prvý diel Harry Potter a kameň mudrcov vyšiel pred desiatimi rokmi a od tej doby sa predalo celkom už vyše 350 miliónov výtlačkov ságy v niekoľkých desiatkach jazykov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy