Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri bojoch na Srí Lanke 22 mŕtvych
Zdielať na
Zahraničie

Pri bojoch na Srí Lanke 22 mŕtvych

Zdroj: wikipedia.org

Separatistická organizácia LTTE, ktorá sa usiluje o vytvorenie nezávislého štátu pre menšinových Tamilov na severe a východe Srí Lanky, zahájila občiansku vojnu na Srí Lanke v roku 1983

Najmenej 22 tamilských rebelov i vládnych vojakov zahynulo pri nových bojoch na severe Srí Lanky. Oznámilo to dnes srílanské ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra AFP.

Podľa ministerstva bolo zabitých 20 bojovníkov separatistickej organizácie Tygri oslobodenia Tamilského Ílamu (LTTE) a ďalších 11 bolo ranených, zatiaľ čo armáda stratila dvoch vojakov.

Povstalci z LTTE doposiaľ nepredstavili vlastnú verziu udalosti.

V posledných mesiacoch sa na severe Srí Lanky zintenzívnili boje medzi povstalcami a vládnymi vojakmi. V júli tohto roku armáda prvýkrát po 13 rokoch znovu získala kontrolu nad východnou časťou ostrova, ktorú ovládala LTTE. Táto separatistická organizácia, usilujúca sa o vytvorenie nezávislého štátu pre menšinových Tamilov na severe a východe Srí Lanky, zahájila občiansku vojnu na Srí Lanke v roku 1983.

Prímeria sa krajina dočkala v roku 2002 vďaka vyjednávaniu sprostredkovanom Nórskom, ale boje znovu vypukli pred necelými dvoma rokmi. Za posledných 22 mesiacov bolo zabitých viac než 5000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy