Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Útok na Irán by rozbúril trh s ropou
Zdielať na
Zahraničie

Útok na Irán by rozbúril trh s ropou

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

Vo svete sú len malé kapacity pre zvýšenie ťažby a tie by nestačili na nahradenie produkcie zastavenej vojenským konfliktom, tvrdia experti, podľa ktorých by ceny ropy išli prudko nahor.

Prípadný americký vojenský útok na Irán by mal hrozivé dôsledky na ropných trhoch. Napísal to dnes americký denník The Washington Post s odvolaním na expertov na ropný priemysel. Podľa mnohých z nich je ale práve kvôli hroziacemu chaosu na týchto trhoch vojenský útok na Irán nepravdepodobný aj napriek rétorike americkej vlády.

Vo svete sú len malé kapacity pre zvýšenie ťažby a tie by nestačili na nahradenie produkcie zastavenej vojenským konfliktom, tvrdia experti, podľa ktorých by ceny ropy išli prudko nahor. Okrem toho by zranený alebo nahnevaný Irán mohol odpovedať útokom na ropné zariadenia od južného Iraku po Hormuzský záliv.

Aj keď administratíva Georga Busha otvorene hovorí o vojenskom údere, prezident minulý týždeň hovoril v súvislosti s Teheránom o potrebe vyhnúť sa tretej svetovej vojne. A podpredseda Richard Cheney povedal, že Washington sa nebude iba prizerať, keď bude Irán vyvíjať jadrové zbrane.

Aj keď analytici považujú riziko konfliktu za malé, tak taká možnosť už teraz zvyšuje cenu ropy o tri až 15 dolárov za barel. Bol by to chaos. "Ak vypukne vojna, tak počítajte s tým, že sa na ropných trhoch rozpúta peklo," povedal predseda konzultačnej firmy PFC Energy Robin West.

Zlovestné varovania predchádzali aj skorším konfliktom v Perzskom zálive.  Ukázalo sa, že nárast ceny ropy bol prechodný. Ale pri týchto minulých konfliktoch - iracko-iránskom v 80. rokoch, vojne v Perzskom zálive v roku 1991 aj pri americkej invázii do Iraku v roku 2003 - mali ostatné ropné štáty dosť kapacít na to, aby výpadok nahradili. Teraz však dopyt vzrástol a produkcia mnohých krajín ťažiacich ropu by sa znížila.

Analytici tiež tvrdia, že Irán by nemusel útočiť na dobre strážené zariadenia v Saudskej Arábii alebo na tankery v Hormuzskom prielive, kde hliadkujú americké lode. Mohol by jednoducho spolupracovať so šíitskými silami na juhu Iraku a zastaviť tak dennú produkciu 1,7 milióna barelov ropy, čo by viedlo k ďalšiemu oslabeniu Iraku a naopak zvýšilo cenu za export iránskej ropy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy