Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Gašparovič sa stretol s madridským primátorom
Zdielať na
Zahraničie

Gašparovič sa stretol s madridským primátorom

Zdroj: SITA/AP/EFE, Kote Rodrigo

Prezident tiež navštívil španielsky senát. Predseda Senátu Javier Jojo označil Gašparovičovu návštevu ako dôkaz dobrých slovensko-španielskych vzťahov.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič sa počas svojej trojdňovej oficiálnej návštevy Španielskeho kráľovstva dnes stretol s primátorom Madridu Albertom Ruízom Gallardónom.

Primátor vyzdvihol skutočnosť, že Španielsko a Slovenská republika sa rozhodli pre európske spojenectvo, ktoré zaručuje našu slobodu a bezpečnosť. Ide o zhodnosť a podobnosť, ktoré s mnohými ďalšími skutočnosťami vysvetľujú posilnenie našich bilaterálnych vzťahov vo všetkých oblastiach.

"V európskom rámci, mesto, ktoré vás dnes víta, zastáva čelné miesto v krajine, ktorá vedela usmerniť a premeniť na kladnú závažnú výzvu vyplývajúcu z jej začlenenia sa do konkurenčného prostredia. Mesto Madrid vďaka svojmu úsiliu zaznamenalo jednu z najväčších mestských premien súčasnosti a stalo sa tak tretím najsľubnejším európskym hlavným mestom," povedal madridský primátor.

Gallardón tlmočil slovenskému prezidentovi ponuku Madridu spolupracovať s Bratislavou a vymieňať si s ňou skúsenosti typické pre európske metropoly.

Ivan Gašparovič dnes v Madride navštívil aj španielsky Senát. Pred poslancami a predsedami oboch parlamentných komôr prezentoval Slovenskú republiku ako krajinu s veľmi dynamickým ekonomickým rastom, ktorá smeruje do schengenského systému a do eurozóny. Pripomenul, že Slovensko a Španielsko ukázali v nedávnej minulosti príkladný prechod od diktatúry k demokracii.

"Sme si vedomí historického obdobia, ktorého sme svedkami, alebo, ako to povedal slovenský básnik Milan Rúfus: hľadajúc kompromis sme dozreli ako ľudia," konštatoval prezident SR.

Predseda Senátu Javier Jojo označil Gašparovičovu návštevu ako dôkaz dobrých slovensko-španielskych vzťahov. V súvislosti s dohodou o európskej reformnej zmluve Jojo vyjadril nádej, že Európska únia zavŕši ďalšiu etapu, ktorú odštartovala Lisabonská dohoda, bude kráčať správnym smerom a dosiahne demokratickejšiu politickú jednotu.

Podľa jeho názoru len tak bude schopná reagovať na požiadavky a problémy európskych občanov. Podľa predsedu Senátu štátna návšteva prezidenta SR v Španielsku bude významným impulzom aj pre hospodárske a obchodné styky medzi našimi krajinami, ktoré prestanú mať doterajší skromný ráz.

"Naše hospodárstva sú na to pripravené a kvalita skúseností našich podnikov je zárukou toho, že zohrajú na trhu významnú úlohu," uviedol.

Javier Jojo tiež konštatoval, že Španieli sú hrdí na to, že ich jazyk je stále prítomnejší na celom svete a to aj na Slovensku. Vyjadril presvedčenie, že vytvorenie Auly Cervantes na Ekonomickej univerzite v Bratislave je vhodnou platformou na prezentáciu toho najlepšieho z ich bohatej a rôznorodej kultúry.

Zdielať na

Najčítanejšie správy