Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozkazy k poprave pre kata budú na predaj
Zdielať na
Zahraničie

Rozkazy k poprave pre kata budú na predaj

Zdroj: ElStruthio/ilustračné

Počas svojej 25-ročnej kariéry popravil 433 mužov a 17 žien. Po odchode do penzie bol za zrušenie trestu smrti, pretože podľa neho nefungoval ako efektívny odstrašujúci prostriedok.

Do aukcie sa na budúci mesiac dostane zoznam rozkazov, ktoré dostal kedysi najznámejší britský kat Albert Pierrepoint. Svoje remeslo vykonával v rokoch 1932-1956.

V dokumente, o ktorom informuje denník Daily Mirror, je uvedené, že kat musel zostať "bytosťou bez tváre". Prišiel do väzenia deň pred popravou a opustil ho po tom, čo vykonal svoju prácu bez toho, aby s niekým prehovoril.

Z príkazov k vykonaniu trestu smrti, ktoré dostal Pierrepoint v roku 1932, vyplýva, že mal dostať zaplatené 1,5 libry a ďalších 1,5 libry za 14 dní, keď odvedie dobrú prácu.

Alberta Pierrepointa tiahlo toto remeslo už od útleho detstva. Vzorom mu bol jeho otec a strýko, ktorí boli profesionálnymi katmi. Sám Albert Pierrepoint popravil počas svojej 25-ročnej kariéry 433 mužov a 17 žien. Sú medzi nimi aj nacistickí vojenský zločinci Ruth Ellisová alebo James Hanratt. Ellisová bola zároveň poslednou Britkou, ktorá bola obesená. Hanrattovej poprava zase viedla k zrušeniu hrdelného trestu.

Pierrepoint sa po odchode do penzie v roku 1956 začal zasadzovať za zrušenie trestu smrti, pretože podľa neho nefungoval ako efektívny odstrašujúci prostriedok. Zomrel v roku 1992 vo veku 87 rokov.

Experti očakávajú, že dokument o príkazoch k poprave by mohol byť na aukcii budúci mesiac v britskej obci Ludlow vydražený až za 200 libier (necelých 10.000 korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy