Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Až 66 ľudí sa utopilo na ceste do Jemenu
Zdielať na
Zahraničie

Až 66 ľudí sa utopilo na ceste do Jemenu

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Jemen je považovaný za akúsi bránu na Blízky východ. V tomto roku sa počet mŕtvych a nezvestných zase zvyšuje. Pašeráci sú k utečencom čoraz bezohľadnejší.

Až 66 ľudí sa utopilo v Adenskom zálive, keď sa cez víkend snažili dostať zo Somálska do Jemenu. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Hovorca UNHCR Ron Redmond povedal, že niektorí z utečencov boli na palubách lodí pašerákov ľudí bití a mnoho z nich bolo donútených skočiť cez palubu do hlbokých vôd pri pobreží Jemenu. Z 244 utečencov pochádzajúcich prevažne zo Somálska a Etiópie sa 28 utopilo, ďalších 38 je nezvestných.

Počet utečencov, ktorí zo Somálska mieria do Jemenu považovanom za bránu na Blízky východ, je asi rovnaký ako v roku 2006. Počet úmrtí na tejto ceste však pribúda.

V roku 2006 podľa údajov UNHCR zahynulo pri snahe dostať sa do Jemenu 330 ľudí a o ďalších 300 nezvestných sa predpokladá, že na ceste tiež našli smrť. V tomto roku tieto čísla stúpli na 439 mŕtvych a 489 nezvestných. Podľa Redmonda je tento trend spôsobený tým, že väčší počet ľudí preváža menej lodí. Pašeráci sú naviac rok od roku voči utečencom bezohľadnejší.

Problém utečencov prepravujúcich sa zo Somálska do Jemenu je dlhodobý. Do septembra sa v tomto roku podarilo do Jemenu dostať asi 10.000 ľuďom. Smrteľných nehôd však aj napriek osvetovej kampani UNHCR pribúda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy