Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kuba vyhostila slovenského volebného experta
Zdielať na
Zahraničie

Kuba vyhostila slovenského volebného experta

Zdroj: SITA/AP/Javier Galeano)

Peter Novotný sa zúčastnil na komunálnych voľbách na Kube ako pozorovateľ organizácie Občianske oko.

Kuba vyhostila slovenského volebného experta Petra Novotného za to, že diskutoval s disidentmi. Agentúru SITA o tom informovala česká mimovládna organizácia Člověk v tísni.

Kubánska polícia ho spolu s českým prekladateľom Pavlom Resom niekoľko hodín vypočúvala a potom oboch vyhostila z krajiny. Obvinila ich z ohovárania kubánskeho režimu, zhabala im dokumenty a znemožnila kontakt so slovenskou ambasádou v Havane.

Peter Novotný sa zúčastnil ako pozorovateľ na voľbách vo viac ako dvadsiatich krajinách. Je členom organizácie Občianske oko. Obaja boli na Kube ako dobrovoľníci MVO Člověk v tísni.

"Prekvapuje nás, že kubánsky režim vyhostil niekoho iba za to, že odpovedal skupinke ľudí na otázky o tom, čo sú slobodné voľby. Kubánsky režim sa asi musí volieb veľmi obávať," komentoval situáciu riaditeľ oddelenia ľudských práv MVO Člověk v tísni Igor Blaževič.

Obaja cestovatelia sa v kubánskom meste Santa Clara stretli s nezávislým novinárom Guillermom Farinasom, s ktorým diskutovali o zásadách slobodných volieb a skúsenostiach z postkomunistických krajín. Guillermo Farinas je bývalý politický väzeň a riaditeľ nezávislej tlačovej agentúry. Spoločnosť Reportéri bez hraníc ho ocenila za prínos k boju za slobodu slova.

Polícia Novotného a Resa zatkla v deň komunálnych volieb, ktoré podľa právnych analýz nie sú ani tajné, ani slobodné. Kandidátov vyberajú prostredníctvom verejného hlasovania pod dohľadom polície a členov komunistickej strany.

Disidenti sú z volieb vylúčení a počet kandidátov do parlamentu zodpovedá počtu poslancov. Voliči tak môžu len súhlasiť s navrhnutou kandidátkou. Polícia a uličné výbory starostlivo sledujú tých, ktorí sa na voľbách nezúčastnia a vyhrážajú sa im stratou zamestnania.

Na voľbách na Kube dosiaľ nikdy neboli prítomní medzinárodní pozorovatelia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy