Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Porazený Kwaśniewski odchádza z politiky
Zdielať na
Zahraničie

Porazený Kwaśniewski odchádza z politiky

Zdroj: wikipedia.org

Charizmatický a obľúbený bývalý poľský prezident Aleksander Kwaśniewski odchádza po neúspechu v parlamentných voľbách úplne z politiky a vracia sa k svojej predchádzajúcej činnosti.

Charizmatický a obľúbený bývalý poľský prezident Aleksander Kwaśniewski odchádza po neúspechu v parlamentných voľbách vraj úplne z politiky. Ako programový líder viedol postkomunistickú ľavicovú koalíciu Ľavica a demokrati (LiD). Postkomunista Kwaśniewski sa chce venovať prednášaniu v Spojených štátoch. Do politiky sa naopak vrátil bývalý ľavicový premiér Wlodzimierz Cimoszewicz, ktorý uspel vo voľbách ako nezávislý kandidát do Senátu.

Voľby vyhrala liberálna Občianska platforma, druhé skončilo vládne konzervatívne Právo a spravodlivosť a tretie LiD. Trinásťpercentný výsledok stredo-ľavicovej strany je pre Kwaśniewského, ktorý čakal vyše 15 percent, rozčarovaním. Zodpovednosť vzal na seba a oznámil, že sa s politikou lúči.

"Aj keď politika je v človeku na celý život, nemožno celý život žiť iba politikou," povedal Kwaśniewski. Do politiky bývalý komunista znovu vstúpil tento rok na jeseň, jeho cieľom bolo zjednotenie ľavice a zisk čo najviac hlasov. Teraz sa vracia k svojej minulej činnosti, ktorou bolo prednášanie v USA.

"Ľavici som nepomohol," priznal Kwaśniewski, ktorý tak poukázal na niektoré svoje vystúpenia vo volebnej kampani, kde pripomínal človeka výrazne oslabeného vplyvom alkoholu. V Štetíne bol vraj pod vplyvom liekov, ktoré užíval na tropickú chorobu z Filipín, ktorá sa tak stala jednou z tém volebnej kampane.

Kwaśniewski, dlhoročný priateľ českého exprezidenta Václava Havla, stál na čele krajiny v rokoch 1996-2005.

Vo voľbách neuspel ani niekdajší ľavicový premiér Leszek Miller, ktorý musel kvôli aféram opustiť kreslo na čele strany a hneď aj vládu. Kandidoval za populistickú Sebaobranu, ktorá sa do parlamentu nedostala.

Naopak sa návrat podaril bývalému premiérovi Cimoszewiczovi, ktorý ako nezávislý obsadí jedno kreslo v Senáte. Podľa neho bola vláda bratov - prezidenta Lecha a premiéra Jaroslawa - Kaczyńských národnou katastrofou.

Cimoszewicz býval premiérom a neskôr kandidátom na prezidenta, ale pred dvoma rokmi opustil verejný život a uchýlil sa do oblasti Belovežského pralesa, kde žije najpočetnejšia populácia zubrov v Poľsku.

Stiahnutie svojej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2005 odôvodnil protestom proti očierňujúcej kampani. Cimoszewicz vtedy ako predseda parlamentu čelil kritike kvôli svojim údajne pochybným operáciám na burze. Politickí komentátori vtedy tvrdili, že Cimoszewicz z volieb odstúpil, pretože niečo skrýval.

Zdielať na

Najčítanejšie správy