Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová protivládna demonštrácia v Budapešti
Zdielať na
Zahraničie

Nová protivládna demonštrácia v Budapešti

Na mieste protestu sú rozmiestnené posilnené oddiely polície. Protest je síce hlučný, ale zatiaľ bez násilia na rozdiel od pondelkovej demonštrácie.

Stovky demonštrantov sa dnes opäť zišlo v centre Budapešti, aby pri príležitosti výročia protikomunistického povstania v roku 1956 požadovali demisiu ľavicového premiéra Ferenca Gyurcsánya. Polícia rozmiestnila na mieste protestu posilnené oddiely. Podobná pondelková protivládna demonštrácia prerástla v násilie, ktoré si vyžiadalo zranenia najmenej 19 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Dnešný protest, ktorý vyvrcholil okolo 15:00 SELČ, usporiadala parlamentná pravicová opozícia a je síce hlučný, avšak aspoň na začiatku sa odohrával bez násilia. Úrady ale vyjadrili obavu, že sa k demonštrantom môžu neskôr pridať príslušníci krajnej pravice, ktorých pondelková akcia sa v centre metropoly skrížila s políciou.

V pondelok večer bolo zranených 15 policajtov, z toho jeden vážnejšie, ľahké zranenia ďalej utrpeli traja fotografi a najmenej jeden demonštrujúci, uviedla dnes s odvolaním na šéfa miestnej polície Józsefa Bencza maďarská agentúra MTI na svojich internetových stránkach.

K rozohnaniu protivládnej demonštrácie viac než tisícky príslušníkov krajne pravicových hnutí použila maďarská polícia vodné delá a slzný plyn. Účastníci protestného pochodu predtým porušili s úradmi dojednanú trasu a zamierili k budove opery, kde premiér práve prednášal prejav k dnešnému výročiu protikomunistického povstania. Demonštranti pritom prevracali a zapaľovali autá a na policajtov hádzali rôzne predmety vrátane kameňov a zápalných fliaš.

Podľa polície mnohí účastníci protestu boli opití a agresívni, 20 ich bolo zatknutých. Bencz odmietol tvrdenia niektorých novinárov, že poriadkové sily použili proti ľuďom gumové projektily.

Dodal, že usporiadateľom pondelkovej demonštrácie už nebude udelené povolenie sa tu zhromažďovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy