Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Etiópski povstalci zabili 250 vládnych vojakov
Zdielať na
Zahraničie

Etiópski povstalci zabili 250 vládnych vojakov

Zdroj: Philip Kromer/ilustračné

Etiópski povstalci bojujú proti etiópskym vojakom a vláde za väčšiu autonómiu oblasti Ogaden, v ktorej boje pretrvávajú.

Etiópska armáda vraj utrpela v bojoch, ktoré prepukli v sobotu v oblasti Ogaden, ťažké straty. Podľa dnešnej správy Ogadenskej národnooslobodeneckej fronty (ONLF) pri bojoch zahynulo viac než 250 etiópskych vojakov. Etiópska armáda však tieto správy označila za klamné.

Informáciu ogadenských povstalcov zatiaľ nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, uviedla agentúra Reuters. Totiž humanitárne organizácie a novinári majú do najviac postihnutých oblastí Ogadenu znemožnený prístup.

Etiópska vláda aj ONLF sa navzájom obviňujú z terorizovania civilného obyvateľstva. ONLF sú považovaní za teroristov podporovaných Eritreou, ONLF chce len väčšiu autonómiu.

Vláda etiópskeho premiéra Melesa Zenawiho sa rozhodla proti povstalcom tvrdo zakročiť po tom, čo rebeli pri májovom útoku proti zariadeniam čínskej ropnej spoločnosti zabili 74 ľudí. Cez víkend však musela čeliť útoku povstalcov, ktorí sa snažili napadnúť vysokého štátneho predstaviteľa, ktorý oblasť navštívil.

Armáda odpovedala na zásah rebelov protiútokom. Podľa správy ONLF však vládne jednotky utrpeli ďalšie straty, ktoré dosiahli 250 zabitých a neupresnený počet zranených. Medzi zabitými je vraj aj 13 etiópskych dôstojníkov. ONLF tiež tvrdí, že zničila 12 bojových vozidiel etiópskej armády. Vládni vojaci potom boli obkľúčení a údajne tiež donútení sa vzdať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy