Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Požiare v Kalifornii sa ďalej rozširujú
Zdielať na

Požiare v Kalifornii sa ďalej rozširujú

Už vyše 20 ľudí ranených, 250.000 evakuovaných, niekoľko tisíc hektárov pôdy zničených, hustý dym. To je doterajšia bilancia lesných požiarov, ktorých počet sa vyšplhal na 14. Hasičom sa stále nedarí dostať ich pod kontrolu.

Ničivé lesné požiare na juhu západoamerického štátu Kalifornia sa ďalej rozširujú a hasičom sa stále nedarí ich dostať pod kontrolu. Kvôli viac než desiatke požiarov už ľahlo popolom vyše päť stoviek domov, vyše štvrť milióna obyvateľov muselo byť evakuovaných. Oheň posilňuje prudký púštny vietor, ktorý podľa meteorológov bude situáciu sťažovať i v najbližších dňoch.

K najhoršie postihnutým miestam patrí stále okolie San Diega a mesto Malibu. V plameňoch, ktoré už poničili od nedele tisíce hektárov pôdy, stratil život jeden človek, počet zranených už vyrástol na viac ako 20, vrátane niekoľkých hasičov. Do boja proti ohňu už bolo zapojených okolo 500 hasičov, ďalšie posily majú prísť zo susedných štátov.

Hovorkyňa pohotovostných služieb úradu guvernéra informovala, že požiare zúria na ploche s rozlohou viac ako 800 kilometrov štvorcových a celkom ich je v južnej Kalifornii už 14.

Len v mestečku Lake Arrowhead, ktoré sa nachádza v horách na východ od Los Angeles, zhorelo 128 domov. Celkom už oheň zničil vyše 500 domov a najmenej stovku obchodov, uviedli hasiči. Kvôli hustému dymu, ktorý celú oblasť zahalil, ale úrady nedokážu celkom presne určiť, aké celkové škody oheň spáchal.

Guvernér štátu Arnold Schwarzenegger vyhlásil v siedmich oblastiach Kalifornie výnimočný stav. Oznámil tiež, že hasičom by malo v boji s živlom pomôcť 1500 príslušníkov Národnej gardy. Pomoc už ponúkol aj americký prezident George Bush.

Kvôli ohňu boli uzavreté niektoré diaľničné úseky, zavretých ostane tiež väčšina škôl a podnikov. Pre ľudí, ktorých oheň vyhnal zo svojich domovov, úrady otvorili niekoľko evakuačných centier. Tisíce ľudí mieri napríklad na futbalový štadión Qualcomm v San Diegu.

"Situácia sa stále zhoršuje," uviedol už v pondelok šéf miestnych hasičov Bill Metcalf, podľa ktorého požiar zrejme dosiahne až na pobrežie. Šerif oblasti San Diego Bill Kolender na tlačovej konferencii uviedol, že súčasné požiare zrejme svojou ničivosťou prekonajú zatiaľ najhoršie požiare, ktoré oblasť zasiahli pred štyrmi rokmi. Vtedy pri nich zomrelo najmenej 17 ľudí.

Najčítanejšie správy