Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo švajčiarskych voľbách zvíťazili radikáli
Zdielať na
Zahraničie

Vo švajčiarskych voľbách zvíťazili radikáli

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Radikálna nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP) zaznamenala vôbec najväčší zisk pre jedno politické zoskupenie od roku 1919. Analytici si to vysvetľujú neschopnosťou jej oponentov.

Radikálna nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP) síce v nedeľných parlamentných voľbách jasne zvíťazila, pozorovatelia však žiadne výrazné zmeny na politickej scéne alpskej republiky neočakávajú. Kvôli vyhrotenej kampani, v ktorej dominovala otázka prisťahovalectva, sa ale voľby dostali na predné stránky svetovej tlače.

SVP vo voľbách zaznamenala vôbec najväčší zisk pre jedno politické zoskupenie od roku 1919. Podľa analytikov to však nie je dôsledok stúpajúceho pravicového radikalizmu či xenofóbie v švajčiarskej spoločnosti, ako by sa mohlo zdať z kontroverzných plagátov SVP s bielymi ovcami, ktoré zo Švajčiarska vytláčajú ovcu čiernu. Úspech strany populistického miliardára Christopha Blochera, ktorá získala v dvestočlennej dolnej snemovne (Národnej rade) 62 mandátov, si vysvetľujú hlavne neschopnosťou ich politických oponentov.

Ľudovci totiž ako jediní dokázali ponúknuť voličom témy, zatiaľ čo ich konkurenti postavili svoje kampane iba na kritike Blochera. SVP sa naviac nesústredila len na nesúhlas s prisťahovalectvom, ale do svojho programu zaradila aj ekologické či sociálne body, čím prebrala voliča tradičnému rivalovi, sociálnej demokracii (SPS).

Tá vo voľbách skončila druhá a v dolnej snemovni Spolkového zhromaždenia bude mať 43 zástupcov, o deväť menej než doposiaľ. Žiadna zo zostávajúcich strán naviac nemá v čele tak charizmatického vodcu, akým disponuje SVP v osobe 67-ročného Blochera.

Značne medializované boli najmä kontroverzným kresleným plagátom SVP, kde biele ovce z vlajky s helvétskym krížom vystrkujú čiernu ovcu. Tieto karikatúry symbolizovali jeden z programových bodov ľudovcov: presadzovanie možnosti vyhostiť cudzincov, ktorí sa v krajine dopustili zločinu.

Ako dnes poznamenal internetový server Spiegel Online, vďaka týmto plagátom sa vôbec prvýkrát o voľby v tejto neveľkej alpskej krajine zaujímalo zahraničie. Prezentácia tejto kampane podľa serveru však niekedy vzbudzovala dojem, že vo Švajčiarsku hrozí prevzatie moci radikálnou pravicou.

"To len ukazuje, ako málo svet o tejto krajine vie," poznamenal Spiegel Online a pripomenul, že ľudovci sú na švajčiarskom politickom výslní už 15 rokov.

Znalci prostredia preto predpokladajú, že ani po týchto voľbách sa žiadna revolúcia na politickej scéne vo Švajčiarsku neodohrá. Až sa 12. decembra zíde novo zvolená Národná rada, ktorá volí sedemčlennú vládu (spolkovú radu), zasadnú v kabinete pravdepodobne rovnako ako doposiaľ dvaja sociálni demokrati, dvaja zástupcovia Liberálnodemokratickej strany (FDP), jeden kresťanský demokrat (CVP) a dvaja ľudovci. A populista Blocher najskôr uháji kreslo ministra spravodlivosti a polície.

O tom, že búrlivá predvolebná kampaň politické pomery vo Švajčiarsku nijako nepoznamená, podľa serveru Spiegel Online svedčí aj povolebná debata straníckych vodcov z nedeľného večera, ktorá vraj ani v najmenšom nebudila dojem, že v krajine v posledných týždňoch "panovalo niečo ako výnimočný stav".

Jednu zmenu však posledné voľby priniesli. Aj napriek kampani SVP proti imigrácii vôbec prvýkrát v Národnej rade zasadne poslanec afrického pôvodu - 54-ročný Ricardo Lumengo pôvodom z Angoly, ktorý ako kandidát SPS uspel v hlavnom meste Bern.

Zdielať na

Najčítanejšie správy