Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predčasné voľby v Poľsku
Zdielať na

Predčasné voľby v Poľsku

Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

V piatok skončila volebná kampaň, agitácia ľudí o účasti na voľbách pokračovala. Dnes sa začali predčasné voľby v Poľsku.

V Poľsku začali predčasné parlamentné voľby, v ktorých Poliaci rozhodujú o tom, kto dostane šancu vládnuť krajine nasledujúce štyri roky. Volebné miestnosti sa otvorili v 06:00 SELČ. Svoj hlas môže odovzdať 30 miliónov oprávnených voličov. Čas majú do 20:00 SELČ, kedy sa okolo 25.000 volebných miestností zavrie.

Zatiaľ čo volebná kampaň skončila v piatok o polnoci, bez prerušenia pokračovala do poslednej chvíle agitácia ľudí, aby prišli k urnám a rozhodli o tom, kto obsadí 460 poslaneckých a 100 senátorských kresiel.

Prieskumy verejnej mienky dávali vo volebnej kampani najväčšie šance na víťazstvo doposiaľ opozičnej Občianskej platforme. Politológovia však upozorňujú, že rovnaká situácia panovala pred dvoma rokmi, ale voľby nakoniec vyhrala konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Tretie miesto pravdepodobne obsadí postkomunistická ľavica a do snemovne sa zrejme dostane i roľnícka Poľská ľudová strana; obe zoskupenia sú považované za možných koaličných partnerov liberálov z Občianskej platformy. Strana bratov Kaczyńských môže mať i v prípade volebného víťazstva so zháňaním koaličných partnerov problém.

Prvé odhady výsledkov budú zverejnené ihneď po uzavrení volebných miestností. Konečné výsledky oznámi Štátna volebná komisia zrejme v utorok ráno. Prezident musí zvolať nový Snem najneskôr 15 dní po voľbách.

Čo sa týka Poliakov v iných krajinách sveta, tí už svoje hlasy dávno odovzdali. Volebné komisie vznikli v 90 krajinách sveta. Najviac zaregistrovaných voličov je v Británii (47.000), v USA (31.000), ďalšie tisíce v Írsku, Nemecku, Španielsku a Ukrajine.

Na voľby v Poľsku dohliada dvanásťčlenná misia pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Kontrolujú regulérnosť volieb, spracovanie výsledkov, môžu sledovať aj volebnú kampaň, prácu médií a chovanie sa politických strán. Sú vysielaní do krajín či už demokratických, alebo tam, kde sú s demokraciou problémy.

Najčítanejšie správy