Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Utekajú pred násilím na východe krajiny
Zdielať na
Zahraničie

Utekajú pred násilím na východe krajiny

Zdroj: SITA/AP/Riccardo Gangale

Kongo: etnické zrážky nadobúdajú závažný rozmer v regióne.

Tisícky obyvateľov utekajú z východných oblastí Konžskej demokratickej republiky (KDR), kde v sobotu vypukli ťažké boje medzi miestnymi ozbrojenými zložkami a povstalcami lojálnymi odpadlíckemu generálovi Laurentovi Nkundovi. Informovala o tom konžská armáda a OSN.

"Veľmi násilné boje" v v skorých ranných hodinách agentúre AFP potvrdil armádny veliteľ Delphin Kahimbi, podľa ktorého "medzi sebou bojujú miestne milície Mai Mai z Kasereky a Nkundovi povstalci." Ako dodal, armáda sa nezapojila do bojov v okolí mesta Bunagana vzdialenom asi 50 kilometrov severovýchodne od Gomy, metropoly provincie Severné Kivu. Oblasť je asi dva mesiace pod kontrolou Nkundu.

"Tisícky ľudí utekajú do Rutshuru," uviedla telefonicky pre AFP z mesta Sylvie Van den Wildenbergová z konžskej misie OSN MONUC. Ako dodala, videli tri ženy, ktoré na úteku porodili. Utečenci podľa Van den Wildenbergovej uviedli, že ušli pred bojmi medzi stúpencami Nkundu, milíciami Mai Mai a rwandskými hutujskými povstalcami Demokratických síl za oslobodenie Rwandy (FDLR).

"Utrpenie civilistov je neakceptovateľné. Apelujeme na všetkých, na milície, ozbrojené skupiny, aby okamžite zastavili boje." Ako dodala, mierové sily MONUC vyslali v sobotu do Bunagany hliadku.

Východná konžská provincia Severné Kivu bolo miestom rebélií, ktoré dvakrát doviedli krajinu do vojny, v období 1996 až 1997 a 1998 až 2003. Od augusta je oblasťou opakovaných zrážok medzi konžskou armádou a asi 5 tisíc vojakmi lojálnymi Nkundovi, tutsijskému bývalému generálovi, ktorý sa považuje za obrancu miestnych menšín pred armádou.

Podľa jeho vyjadrení konžskú armádu podporujú Mai Mai a FDLR, ktoré majú okolo 6 tisíc bojovníkov. Konžská armáda spojenie s FDLR popiera. Kinshasa vyslala 20 tisíc vojakov do Severného Kivu a opakovane vyzvala Nkundu na demobilizáciu svojich síl.

Podľa Van den Wildenbergovej súčasná situácia poukazuje na to, že "etnické zrážky nadobúdajú závažný rozmer v regióne", kde podľa nej sily Nkundu ako aj Mai Mai verbujú do svojich radov detských vojakov. Od konca minulého roku nepokoje v Severnom Kivu vyhnali z domovov viac ako 370 tisíc ľudí a podľa odhadov OSN bolo celkove vysídlených okolo 750 tisíc obyvateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy