Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odporcov radaru podporili z Hirošimy a Londýna
Zdielať na
Zahraničie

Odporcov radaru podporili z Hirošimy a Londýna

Zdroj: ČTK/Mlch Petr

Starostovia 86 českých miest a obcí ako aj zahraniční hostia sa dnes stretli na konferencii proti radaru.

Viac než 100 delegátov zo 16 európskych krajín, 86 starostov z Českej republiky a zástupcovia niekoľkých medzinárodných mierových organizácií sa zúčastnilo dnešnej medzinárodnej konferencie odporcov amerického radaru v Březnici na Příbramsku.

Svoju podporu im videopozdravom vyjadril i starosta Hirošimy Tadatoši Akiba, ktorý sa mal konferencie pôvodne zúčastniť osobne a listom londýnsky starosta Ken Livingston. "Silne podporujú kampaň proti základni. Česi by mali mať právo rozhodnúť o tom, čo bude stáť na ich území," prečítali organizátori stretnutie z listu, ktorý im adresoval londýnský starosta. V podobnom duchu vyznelo aj videoposolstvo Akiby, ktorý povedal, že o situáciu v Brdoch sa veľmi zaujíma.

Česká vláda v súčasnosti vyjednáva s Američanmi o možnosti postaviť v Brdoch protiraketový radar. Väčšina ľudí však s tým podľa sociologických prieskumov  nesúhlasí. Radar majú umožniť dve prezidentské zmluvy, ktoré podliehajú súhlasu parlamentu.

To, či radar v Česku bude, nie je zatiaľ isté. Washington chce konečné rozhodnutie počuť budúci rok, protiraketový systém má podľa Američanov chrániť USA a Európu proti prípadnej rakete vystrelenej napríklad z Iránu.

V celkom zaplnenej sále malo najlepší a najväčší ohlas vystúpenie starostu Trokavca Jana Neorala. Práve v Trokavci, ktorý leží dva kilometre od plánovanej základne, sa tento rok v marci uskutočnilo prvé miestne referendum kvôli radaru. "Som hrdý na tu necelú stovku občanov našej obce, ktorí sa ako prví postavili proti vládnej arogancii," uviedol svoj emotívny prejav Neoral. Podľa neho radar zbytočne vyprovokuje ďalšie závody v zbrojení.

"V miestnych referendách sa väčšina obyvateľov vyjadrila proti radaru, ale vláda si to i tak dovolí ignorovať," povedal starosta. Potom postavil prostredník a povedal: "To je odkaz predstaviteľov vlády občanom." Boj proti radaru potom prirovnal k súboju Dávida s Goliášom. "Všetci vieme ako tento súboj skončil," dodal starosta.

Neoral je okrem iného členom koalície Starostovia za mier, ktorej predseda Pol D'Huyvetter, ten vyzval ostatných prítomných starostov, aby sa aj oni stali členmi. K 1. októbru združovala koalícia 1 793 starostov z celého sveta. Aj D'Huyvetter považuje radar, tak ako aj všetci ostatní rečníci, za problém celého sveta, nielen Česka. Svoju reč obohatil i prezentáciou ničivosti jadrových zbraní. 

Konferencia sa skončí pred budovou Kultúrneho domu v Breznici, kde účastníci vytvoria zo sviečok znak mieru. Hovorca iniciatívy Nie základniam Jan Tamáš ocenil, že pozvanie na konferenciu prijalo toľko zahraničných hostí. "Je vidieť, že tu nejde už len o problém Čechov. Sme radi, že o nás v zahraničí vedia a boli by sme radšej, keby sa o dnešnom stretnutí raz písalo v učebniciach dejepisu," dodal hovorca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy