Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Irán vraj do jednej minúty odpáli 11-tisíc rakiet
Zdielať na
Zahraničie

Irán vraj do jednej minúty odpáli 11-tisíc rakiet

Zdroj: Clinton Steeds/ilustračné

Iránske strely sú schopné uniknúť radarom a dokážu pokryť celý Perzský záliv i hranice s Irakom.

Irán je údajne pripravený do jednej minúty od napadnutia odpáliť 11-tisíc  rakiet proti nepriateľským základniam. Podľa iránskej štátnej televízie to dnes vyhlásil jeden z veliteľov Islamských revolučných gárd generál Mahmúd Čaharbaghí.

"Nepriateľské základne a pozície sa už určili... Pozemné jednotky gárd na ne odpália 11-tisíc rakiet do prvej minúty od akejkoľvek agresie voči iránskemu územiu," varoval veliteľ raketových sil revolučných gárd, bez toho, aby upresnil, ktoré základne mal na mysli.

Podľa polooficiálnej tlačovej agentúry Fars generál dodal, že iránske strely sú schopné uniknúť radarom a dokážu pokryť celý Perzský záliv i hranice s Irakom. Revolučné gardy podľa neho zanedlho obdržia rakety s doletom 250 kilometrov.
Dokonca sa v súvislosti s možným útokom na Irán špekuluje o Izraeli, ktorý by mohol preventívne zničiť iránske jadrové zariadenie, pokiaľ sa nepodarí krízu ohľadne nukleárneho programu Teheránu vyriešiť diplomaticky. Pred týmto zámerom varoval Tel Aviv naposledy pred mesiacom zástupca veliteľa iránskeho letectva, ktorý vyhlásil, že jeho krajina je pripravená Izrael bombardovať, pokiaľ sa židovský štát odhodlá k napadnutiu Iránu.

V tlači sa objavili aj správy o plánoch Spojených štátov na invázie do Iránu. Vzťahy Washingtonu s Teheránom sú dlhodobo napäté kvôli iránskemu jadrovému programu a údajnej podpore šítských povstalcov v susednom Iraku. Vláda USA takéto úvahy však opakovane poprela; situáciu vraj chce riešiť  diplomaticky, nie silou. Niektorí americkí činitelia viacmenej pripustili, že všetky varianty sú otvorené.

Americká armáda má niekoľko základní v oblasti Perského zálivu, na ktorých slúži zhruba 40 tisíc vojakov. V Iraku navyše bojuje dalších asi 160 tisíc mužov v amerických jednotkách. Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval  minulosti niekoľkokrát Spojené štáty, aby svojich vojakov z Iraku stiahli.

Zdielať na

Najčítanejšie správy