Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová forma diskriminácie v USA, nizko posadené nohavice
Zdielať na
Zahraničie

Nová forma diskriminácie v USA, nizko posadené nohavice

Zdroj: internet

V louisianskom meste Delcambre hrozí "hriešnikom" dokonca väzenie.

Rozširujúci sa zákaz nízko posadených nohavíc v Spojených štátoch  predstavuje novú formu diskriminácie vôči mladým černochom, ktorí sú tak často na zozname podozrivých živlov americkej spoločnosti. Podľa agentúry AFP to tvrdia niektorí experti.

Šesť miest v štáte Louisiana vydalo zákaz proti takzvaným baggy nohaviciam s tvrdením, že sú neslušné. Ďalšie mestá v iných štátoch, a to vrátane Atlanty, Baltimoru či Dallasu, sa k tomu chystá.

"Toto opatrenie postihuje stále rovnakých ľudí," tvrdí Wilhelmina Leighová z washingtonského centra politických a ekonomických štúdií, ktoré sa zaoberajú  problematikou černošskej komunity v krajiny. "Tetovanie, piercing, punkový strih vlasov sú taktiež súčasťou kultúry mládeže, ale proti tomu sa neprijímajú zákony. Odlišné nosenie baggy nohavíc je pre zmenu spôsob, ako odlišovať skupinu obyvateľov, s ktorými máme problémy," upozorňuje.

Podľa černošského profesora sociológie na Pensylvánskej univerzite Chada Diona Lassitera je kriminalizácia nohavíc ešte väčším zatlačovaním rebelujúcej mládeže do jej obranných pozícií.

"Niektorých belochov desia mladí černosi, či už nosia nízko posadené nohavice či košeľu s kravatou," tvrdí Lassiter. "Sám som sa s tým stretol ako vzdelaný černoch z veľkých univerzít. Môžem ísť okolo stoviek ľudí, belochov či černochov, v obleku. Zrazu si pevnejšie držím tašku," pokračuje.

"Nechcem pritom, aby mladí zmenili spôsob obliekania len preto, aby boli prijateľní. Chcem, aby ho zmenili, pretože by to zlepšilo i pohľad, ktorý majú sami na seba," dodáva.

Poradkyňa mestskej rady v New Yorku Patricia McDowová vypracovala návrh zákazu nízko posadených nohavíc v tomto meste vraj z iného dôvodu. Tým je žiadosť združenia bojujúceho proti gangom, ktorý chce, aby mládež pochopila, ako tento štýl obliekania vznikol. "Tento spôsob nosenia nohavíc pochádza z väzenia. Chceme naučiť deti, aby odmietali túto kultúru a boli hrdé na svoje dejiny," tvrdí.

U dospievajúcej mládeže, najmä mladých černochov, sa nosenie týchto širokých nohavíc stalo módou v 90. rokoch, zatiaľ čo na hudobnom vrchole bol "gangsterský rap". Topánky s rozviazanými šnúrkami sa stali ďalším doplnkom výbavy inšpirovanej väzenského obliekania. Trestancom padajú nohavice  preto, že nesmú z bezpečnostných dôvodov nosiť opasok.

"Nie je to dobré pre mladých černochov, aby sa takto prechádzali v oblečení pripomínajúcom väzenie," domnieva sa advokátka Faith Jenkinsová.

"Je to ako proroctvo, ktoré sa napĺňa, keď vieme, že toľko mladých černochov končí vo väzení potom, čo napodobňovali väzenskú kultúru, či už ide o oblečenie, ktoré nosia, spôsob, akým hovoria, alebo čo robia," dodáva.

Černosi tvoria 41 percent väzňov v USA, pritom v celkovej populácii predstavujú celkovo 12 percent. Pri porušení zákazu nosenia baggy nohavíc sa spravidla platí pokuta v rôznej výške podľa miery pohoršenia, ktoré údajne budí. V louisianskom meste Delcambre hrozí "hriešnikom" dokonca väzenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy