Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čaj bojuje o svoje miesto v Ázii
Zdielať na
Zahraničie

Čaj bojuje o svoje miesto v Ázii

Zdroj: McKay Savage/ilustračné

Tamojšia mládež nemá záujem a ani čas o pitie tohto nápoja. Čaj čoraz častejšie vytláča obľúbená káva.

Od Pekingu cez Tokio, Soul a Hongkong až po Tchaj-pej nenecháva súčasný hektický životný štýl veľa priestoru pre kultúru pitia čaju. Ázijská mládež sama priznáva, že jednoducho nemá čas a trpezlivosť čakať desať minút, ktoré sú pre prípravu tohto nápoja potrebné.

Ázijskí milovníci čaju sa preto rozhodli vrátiť čaju jeho zašlú slávu a snažia sa predstaviť čaj v novom balení ako módny nápoj pre mladú generáciu.

Tchajwanský expert Jang Chaj-čchuan, ktorý v tchajpejských čajovniach predáva sáčky s kombináciou lístkov zeleného čaja a čaje oolong, v reklamnej kampani nehovorí nič o stáročia dlhej tradícii, ale chváli sa svojou "priekopníckou, zaujímavou zmesou chutí".

"Konzumácia tradičného čaju klesá, pretože tradícia nie je podávaná ďalej," hovorí Jang, ktorý vyučuje prípravu čaju hŕstku študentov, z ktorých mnohí sa doň prihlásili preto, aby sa naučili ako správne variť kávu.

Jangov všeliek je jedným z tých, ktoré v severnej Ázii udržujú spotrebu čaju napriek tlaku konkurenčnej kávy a ďalších nápojov, hlavne vďaka tomu, že Jang pri jeho propagácii využíva nadšenie mladej generácie pre všetko spojené so zdravým životným štýlom a s túžbou objavovať novinky.

Jakob Montrasio-Fan/ilustračné


Producenti v Japonsku tiež vyzdvihujú schopnosť čaju pomôcť pri znižovaní hladiny tuku v tele, zatiaľčo juhokórejská značka "17 Tea" získala popularitu, pretože mieša čaje liečiace vraj hneď niekoľko rôznych neduhov zároveň.

Podľa čínskeho mýtusu čaj objavil pred 5000 rokmi legendárny čínsky vládca Šen-nung, keď popíjal horúcu vodu z misky a nečakaný závan vetra mu do vody zhodil pár vetvičiek čajovníka.

Postupne sa čaj stal v Ázii základom kulturneho a kulinárskeho života a v 17. storočí sa rozšíril i do Európy. Zložité čajové obrady, už boli v severnej Ázii v predchádzajúcich storočiach veľmi rozšírené, väčšinou už zanikli, aj keď skalní konzumenti tradičného čaju sa naďalej úzkostlivo vyhýbajú západným čajovým vrecúškam a čaj pripravujú výhradne tak, že prelejú čajové lístky horúcou vodou z keramickej kanvice.

Zdielať na

Najčítanejšie správy