Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Neexistujú dôkazy o tom, že Irán dodáva zbrane Talibanu
Zdielať na
Zahraničie

Neexistujú dôkazy o tom, že Irán dodáva zbrane Talibanu

Zdroj: SITA/AP/Farzana Wahidy

Afganský minister zahraničia Rangín Dadfar Spanta v piatok vyhlásil, že neexistujú dôkazy o tom, že Irán dodáva zbrane militantom Talibanu.

Afganský minister zahraničia Rangín Dadfar Spanta v piatok vyhlásil, že neexistujú dôkazy o tom, že Irán dodáva zbrane militantom Talibanu. Ministrove slová sú reakciou na štvrtkové vyhlásenie veliteľa síl NATO v Afganistane, generála Dana McNeilla, podľa ktorého konvoj prevážajúci výbušniny zadržaný v septembri pochádzal z Iránu, pravdepodobne s vedomím iránskej armády.

"Naša vláda nemá žiadny dôkaz, ktorý by poukazoval na to, že Irán dodáva zbrane Talibanu, a nikdy sme to netvrdili," povedal šéf diplomacie po stretnutí so svojím iránskym partnerom Manúčehrom Mottakím v Heráte. Mottakí k McNeillovmu vyhláseniu bez uvedenia podrobností povedal: "To sú ich tvrdenia. Pre nás sú motívy stojace za týmito tvrdeniami zrejmé."

Americkí a britskí predstavitelia už niekoľko mesiacov obviňujú Irán z toho, že vyzbrojuje povstalcov z Talibanu, Irán i Afganistan tieto tvrdenia dementovali. McNeill velí 40-tisícovým jednotkám NATO v Afganistane (ISAF).

Zdielať na

Najčítanejšie správy