Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bush ohlásil ďalšie sankcie voči Mjanmarsku
Zdielať na
Zahraničie

Bush ohlásil ďalšie sankcie voči Mjanmarsku

Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais

Bush v rámci odvetného opatrenia za násilný zásah vlády proti prodemokratickým protestom pod vedením budhistických mníchov nariadil ministerstvu financií, aby zmrazilo finančné aktíva ďalších príslušníkov junty.

Po druhý raz za dva mesiace americký prezident George W. Bush ohlásil sankcie USA voči Mjanmarsku namierené voči vojenskej junte a jej podporovateľom.

Bush v rámci odvetného opatrenia za násilný zásah vlády proti prodemokratickým protestom pod vedením budhistických mníchov nariadil ministerstvu financií, aby zmrazilo finančné aktíva ďalších príslušníkov junty. Sankcie by mali zahŕňať aj sprísnenie kontrol amerického exportu do Mjanmarska. Bush vyzval vlády Číny a Indie, aby vyvíjali väčší nátlak na vládu juhoázijskej krajiny. "Vládcovia Barmy naďalej vzdorujú oprávneným požiadavkám sveta, aby zastavili svoju ohavnú perzekúciu," vyhlásil Bush.

V septembri desaťtisíce ľudí protestovali proti vláde junty, počet demonštrantov sa postupne zvyšoval, až prerástol do najväčšieho prejavu odporu voči junte za posledné dve desaťročia. Junta priznáva iba 10 obetí zákroku proti demonštrantom, disidenti a diplomati odhadujú, že ich počet je oveľa vyšší.

V reakcii na tieto udalosti Bushova administratíva zmrazila aktíva v amerických bankách a ďalších finančných inštitúciách v osobám zodpovedným za tvrdý zákrok proti demonštrantom a občanom USA zakázala s týmito osobami obchodovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy