Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na budovu BIS strieľali
Zdielať na
Zahraničie

Na budovu BIS strieľali

Zdroj: ČTK/Volfík René

Budova BIS leží v husto osídlenej oblasti Prahy 5. Streľba teda mohla ohroziť viac ľudí.

Na budovu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) v Prahe niekto vo štvrtok strieľal. Stalo sa tak v čase, keď tam komisia pre kontrolu BIS rokovala o úniku tajných dát. Minister vnútra Ivan Langer (ODS) dnes na schôdzi dolnej komory oznámil, že zatiaľ nie je jasné, či išlo o úmysel niekoho zraniť, provokáciu či náhodu.

Incident sa stal okolo 10. hodiny. Z miest, ktoré nie sú pod dohľadom kamier, niekto vystrelil jednu guľku z doteraz neidentifikovanej zbrane, uviedol minister. "Žiadny z poslancov nebol v ohrození, lebo komisia zasadala v inej časti budovy," vyhlásil Langer. Zatiaľ je podľa naho ťažko povedať, čo bolo dôvodom streľby.
"Či bolo motívom niekoho zraniť, alebo išlo iba o provokáciu," uviedol. Prípad intenzívne vyšetruje polícia v spolupráci s BIS, dodal.

Prípad vyšiel najavo dnes dopoludnia, kedy si vzal na schôdzke slovo podpredseda dolnej komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) a o incidente verejne hovoril. Šéf tejto komisie Jeroným Tejc (ČSSD) neskôr uviedol, že členovia komisie boli o streľbe informovaní, ale zatiaľ o nej nechcú hovoriť, aby nenarušili vyšetrovanie. Keď ale bolo jasné, že sa informácie o incidente nepodarí utajiť, rozhodli sa prehovoriť.

Tejc upozornil i na to, že budova BIS leží v husto osídlenej oblasti Prahy 5. Streľba teda mohla ohroziť viac ľudí, uviedol.

Poslanecká komisia vo štvrtok v BIS rokovala o úniku tajných informácií z civilnej kontrarozviedky. Podľa dostupných informácií dáta pred tromi rokmi vyniesol bývalý pracovník BIS, v dobe úniku boli informácie už tri roky staré.

Zdielať na

Najčítanejšie správy