Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lotyšská vláda je v kríze
Zdielať na
Zahraničie

Lotyšská vláda je v kríze

Zdroj: SITA/AP/AFI

Za posledných 16 rokov vystriedala táto krajinu až 13 vlád. Zdá sa, že sa schyľuje k ďalšej kríze.

Lotyšská vláda čelí kríze potom, čo rozhodnutie premiéra Aigarsa Kalvítisa odvolať šéfa protikorupčného úradu KNAB vyvolalo obrovskú vlnu nesúhlasu verejnosti, opozície, ale i niektorých ministrov. Dvaja z ministrov už kvôli kritike premiéra opustili vládu. Dnes rezignoval minister zahraničia Artis Pabriks, po odvolaní z vládnej Ľudovej strany (TP) opustil svoj post i minister pre regionálne záležitosti Aigars Štokenbergs.

Premiér odvolal riaditeľa antikorupčného úradu Aleksejsa Loskutovsa so súhlasom vlády. Toto rozhodnutie ale vzápätí vyvolalo kritiku médií, verejnosti a opozície. Kalvítisov krok je podľa jeho odporcov neprimeraným zasahovaním do práce úradu a môže súvisieť s tým, že sa vyšetrovanie niektorých káuz dostalo príliš blízko k premiérovi a jeho spojencom. Šéf kabinetu ale všetky obvinenia odmieta a vysvetľuje zmenu vo vedení KNAB finančnými nezrovnalosťami týkajúcimi sa prevádzky úradu.

Vo štvrtok proti odvolaniu protikorupčného šéfa protestovalo pred sídlom vlády v Rige niekoľko tisíc ľudí, premiér ale už skôr oznámil, že kvôli verejnému tlaku neodstúpi. O rezignácii by uvažoval iba v prípade, keby odvolanie šéfa KNAB nepotvrdil pri svojom hlasovaní parlament.

Kvôli hroziacej vládnej kríze premiér Kalvítis vo štvrtok predčasne opustil summit Európskej únie v Lisabone. Opozícia tlačí na rozpustenie parlamentu i kabinetu a vypísanie predčasných volieb. O budúcnosti vlády teraz rokuje premiér s koaličnými partnermi, do diskusie sa zapojil i prezident Valdis Zatlers.

Štyridsaťjeden ročný Aigars Kalvítis sa stal prvýkrát lotyšským premiérom v decembri 2004. Jeho vládna koalícia pravého stredu potom získala väčšinu i v posledných voľbách v septembri 2006, v 100 člennom parlamente disponuje 58 kreslami. Časté striedanie vlád je pre lotyšskú politickú scénu typické najmä v poslednom desaťročí. Od získania nezávislosti na Sovietskom zväze v roku 1991 mála tato pobaltská krajina už celkom 13 vládnych kabinetov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy