Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri atentáte na Bhuttovú 133 obetí, 400 zranených
Zdielať na
Zahraničie

Pri atentáte na Bhuttovú 133 obetí, 400 zranených

Sama Bhuttová vyviazla z vražedného útoku živá a zdravá. Podľa svedkov vyzerala otrasene.

Podľa predstaviteľov Pakistanskej ľudovej strany (PPP) sa uchýlila do bezpečia svojej rezidencie.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. "Pani Butthová je v bezpečí a bola prevezená do svojej rezidencie," povedal šéf polície v Karáčí Azhár Farúkí. 

Bhuttová priletela do vlasti, aby sa v januárových voľbách postavila do čela PPP. V Karáčí ju uvítali davy prívržencov, podľa polície zhruba 250-tisíc ľudí, podľa odhadu PPP dokonca milión. To potvrdzuje popularitu 54-ročnej političky, ktorá si však znepriatelila moslimských radikálov poamerickým postojom a jednaním o politickom spojenectve s pakistanským prezidentom Parvízem Mušarafem. 

Bhuttová sa z letiska vydala na niekoľkohodinovú výpravu k hrobu zakladateľa Pakistanu Muhammada Alího Džinnáha. Úrady jej z bezpečnostných dôvodov doporučili vrtuľník, zvolila si cestu v automobilovej kolóne. Odmietla pritom, aby ju v nákladnom aute chránila konštrukcia z nepriestrelného skla a stála po celé hodiny v nechránenom priestore oblečená do zeleného tradičného odevu šálvár kamíz s bielou šatkou cez hlavu. Zelená a biela sú pakistanské národné farby.  

Pri návrate od hrobky, keď auto s expremiérkou prechádzalo preplnenými ulicami mesta, odpálila neznáma útočníčka dve silné nálože. Bhuttová práve zdravila desaťtisíce prizerajúcich sa, keď len niekoľko metrov pred jej autom explodovala bomba a vzápätí zaznel ďalší výbuch.

Zasiahnuté boli dve policajné autá, skutočným terčom však podľa polície bolo auto expremiérky. Výbuh roztrhal radu ľudí a ťažko zranil desiatky osôb. Ďalší ľudia boli v následnej panike. Sanitky prevážali desiatky ranených do nemocníc v Karáči. Medzi obeťami sú podľa agentúry takisto deti, policajti, ktorí boli nasadení na trasu jej sprievodu po 15-miliónovom meste i novinári doprevádzajúci konvoj Bhuttovej.

REUTERS

Ľahko zranený bol i fotograf agentúry Reuters Asár Husajn, ktorý išiel nákladným autom pred Bhuttovej vozidlom. Podľa neho vyletela do vzduchu "ohnivá guľa" a potom sa ozval ďalší výbuch. Kameraman, ktorý šiel pred ňou, bol zabitý. "Všade okolo boli roztrúsené telá a zranení ľudia kričali o pomoc," dodal.

Útok sa odohral krátko po polnoci miestneho času, viac než desať hodin potom, čo Bhuttová priletela z Dubaja. Po atentáte bolo zrušené zhromaždenie v centre mesta, na ktorom mala vystúpiť s prejavom. Po Karáčí bolo rozmiestnených 20-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, aby Bhuttovu chránili, ale úrady napriek tomu vyzvali političkinu stranu, aby sprievod mestom urýchlila, pretože boli pri vedomí "reálnosti hrozieb." "Bohužial sa teroristi chopili príležitosti," povedal guvernér provincie Sindh, ktorej hlavným mestom je Karáčí.


V skorších rozhovoroch pre novinárov Bhuttová pripustila, že sa stala pre radikálov terčom. "Možno sa ma pokúsia zavraždiť. Už som pripravila svojich blízkych na akúkoľvek možnosť," povedala Bhuttová panarabskému listu Aš-Šark al-Avsat.

Útok na Bhuttovú bol podľa miestnych správ ohlásený vopred. Vyslaním sebevražedných atentátnikov sa totiž vyhrážal jeden z veliteľov radikálnych moslimských blízkych Al-Káide a afgánskemu radikálnemu hnutiu Taliban, operujúcich na kmeňovom území na severozápade krajiny.
    

Prezident Mušaraf odsúdil útok ako "spiknutie proti demokracii." Podobne zareagovali Spojené štáty, ktoré považujú Mušarafa za kľúčového spojenca v boji proti terorizmu. Krviprelievanie osúdil aj generálny tajomník OSN a Európska únia.
      

V Dubaji ale manžel Bhuttovej Ásif Zádarí povedal televíznej stanici Aryone, že z útoku podozrieva samotnú pakistanskú vládu. "Za výbuchy môže vláda. Bola to práca špionážnych služieb," prehlásil Zádarí, ktorý v Pakistane strávil za mrežami osem rokov kvôli sérii obvinení predovšetkým z korupcie a daňových únikov. Prepustený bol v roku 2004 a odišiel za maželkou do dubajského exilu.

Rodina Bénazír Bhuttovej má s násilnými útokmi smutné skúsenosti. Otec bývalej premiérky Zulfikar Alí Bhutto, ktorý sa stal prvým ľudom zvoleným premiérom Pakistanu, bol zvrhnutý a obesený.Zabití sa záhadných okolností boli Bhuttovej dvaja bratia. Jeden bol v Káračí zastrelený a druhý nájdený mŕtvy vo svojom byte na francúzskej Riviére.

Zdielať na

Najčítanejšie správy