Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Lisabone začína summit EÚ
Zdielať na
Zahraničie

V Lisabone začína summit EÚ

Zdroj: ČTK/AP/Paulo Duarte

V Lisabone dnes večer začína dlho očakávaný neformálny summit EÚ, na ktorom sa štátnici z 27 členských krajín pokúsia dohodnúť na novej zmluve pre úniu

V Lisabone dnes večer začína dlho očakávaný neformálny summit EÚ, na ktorom sa štátnici z 27 členských krajín pokúsia dohodnúť na novej zmluve pre úniu.

Hoci všetci tvrdia, že majú vôľu nájsť dohodu, niektoré problematické otázky stále zostávajú otvorené a v posledných dňoch sa skôr priostrujú.

Objavili sa aj hlasy, že sa všetko podarí vyriešiť už dnes v noci.

Nová zmluva má nahradiť navrhovanú euroústavu, ktorú pred dvomi rokmi odmietli v referendách Francúzi a Holanďania. Kvôli zavrhnutiu projektu sa potom únia dostala do krízy, z ktorej by ju mala pomôcť vyviesť nová dohoda.

Dokument, ktorý by sa mal podľa portugalského premiéra do histórie zapísať ako Lisabonská zmluva, počíta so zavedením funkcie predsedu Európskej rady.

Znížiť by sa mal počet členov Európskej komisie. EÚ má mať tiež akéhosi ministra zahraničia, hoci sa mu tak formálne hovoriť nebude. Predpokladá sa výrazné rozšírenie počtu oblastí, v ktorých pre prijatie rozhodnutia stačí kvalifikovaná väčšina, a nie jednomyseľnosť.

V budúcnosti by sa tiež mal zmeniť systém hlasovania v rade ministrov.
Zdá sa, že najväčšie prieťahy a problémy by pri jednaní mohli spôsobiť hlavne poľské či talianske požiadavky.

Summit by mal podľa programu skončiť v piatok odpoludnia, teda pokiaľ sa nebude opakovať situácia z júna, keď sa rozhovory najmä kvôli Poľsku pretiahli o niekoľko hodín až do skorého rána ďalšieho dňa.

Ak sa nakoniec podarí posledné sporné otázky prekonať, potom by zmluva mala byť podľa doterajších predpokladov podpísaná v decembri. Potom by nasledovalo ročné obdobie ratifikácie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy