Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šalamúnove ostrovy vyviezli do SAE delfínov
Zdielať na
Zahraničie

Šalamúnove ostrovy vyviezli do SAE delfínov

Zdroj: Jason/ilustračné

Ochrancovia práv zvierat protestujú proti vývozu delfínov do Spojených arabských emirátov. Pridala sa aj Austrália a Nový Zéland.

Aj napriek protestom ochrancov prírody i štátov južného Tichomoria vyviezli Šalamúnove ostrovy do Spojených arabských emirátov skupinu 28 delfínov. Naložili ich včera večer do dvoch lietadiel a podľa agentúry AP ich prevezú do Dubaja za 30 hodín.

Riaditeľ strediska pre výcvik morských cicavcov a zároveň vývoznej spoločnosti Robert Satu vyhlásil, že delfínom budú venovať pri prevoze veľkú starostlivosť. V tej chvíli, keď delfínov nakladali, našli neďaleko ich ohradených priestorov na ostrove Gavutu troch mŕtvych. Ich čiastočne rozložené telá boli otvorené, čo majú na svedomí pravdepodobne túlavé psi.

Riaditeľ pre Tichomorie v spoločnosti Earth Island Institute Lawrence Makili , ktorý sa neúspešne usiloval o zrušenie celej dodávky delfínov súdnou cestou, vyhlásil, že nájdené telá sú jasným dôkazom zlého zaobchádzania s nimi.

Makili už dávno vyhlasoval, že v prípade odvozu delfínov vyzvú všetkých nákupcov na planéte, ktorí odoberajú tučniaky zo Šalamúnových ostrovov, aby tento obchod bojkotovali. "Túto vládu to nezaujíma, nevidí dlhodobý negatívny dopad toho, čo robí," poznamenal.

Šalamúnove ostrovy zakázali obchod s delfínmi v roku 2003 potom, čo medzinárodné spoločenstvo odsúdilo zásielku 28 delfínov do morského parku v Mexiku. Deväť zvierat z tejto skupiny vtedy uhynulo.

Satu, ktorý bol zapojený i do obchodu s Mexikom, vyhlásil tento zákaz za nezákonný a tento rok dosiahol súdne rozhodnutie, ktoré umožňuje opätovný vývoz týchto delfínov. Vláda následne svoj postoj zmenila.

Minister rybolovu Nollen Leni povedal, že na dubajskom trhu vyjde každé z teraz vyvezených zvierat na 200 tisíc dolárov (takmer päť miliónov korún). On sám plánuje  v novembri v čele vládnej delegácie vyraziť do Dubaja, aby tam našiel ďalších kupujúcich.

Leni obvinil skupiny na ochranu zvierat, že sa snažia pripraviť Šalamúnove ostrovy o "nový miliónový" priemysel. Podľa neho sa krajina nedopúšťa ničoho nezákonného a má právo využívať svoje prírodne zdroje.

Proti vývozu delfínov sa okrem mimovládnych a ochranárskych organizácií postavili aj Austrália a Nový Zéland, ktorí nad obnoveným vývozom živých delfínov vyjadrili znepokojenie.

Novozélandský minister ochrany prírody Chris Carter toto znepokojenie vyjadril i v liste svojmu kolegovi zo Šalamúnových ostrovov Markovi Kemakezovi.



Zdielať na

Najčítanejšie správy