Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemci vidia v nacistickej ére pozitíva
Zdielať na
Zahraničie

Nemci vidia v nacistickej ére pozitíva

Zdroj: Cormac/ilustračné

Štvrtina Nemcov je presvedčená, že nacistická éra priniesla krajine i niečo dobré

Štvrtina Nemcov je presvedčená, že nacistická éra priniesla krajine i niečo dobré. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechal vypracovať týždenník Stern a jeho výsledky dnes zverejnil na svojich internetových stránkach.

Rozvoj diaľničnej siete alebo dôraz na rodinu v dobe vlády nacistického režimu v rokoch 1933 až 1945 oceňujú predovšetkým starší ľudia s nižším vzdelaním a respondenti s pravicovou orientáciou. 

Prieskum, ktorý pre Stern vypracoval ústav pre výskum verejnej mienky Forsa, reagoval na nedávny prípad populárnej moderátorky nemeckej televíznej stanice NDR Evy Herman. Tá bola v septembri prepustená kvôli vyjadreniam, že Tretia říša priniesla okrem mnohých negatív i niečo pozitívneho, napríklad úctu k materstvu.   

Podľa výsledkov ankety, ktorej sa v dňoch 11. a 12. septembra zúčastnilo vyše 1000 respondentov, nie je tento názor medzi Nemcami ojedinelý, vyvodzuje Stern. Presne 25 percent z nich totiž odpovedalo kladne na otázku, či nacizmus mal aj svetlé stránky, napríklad výstavbu diaľníc alebo dôraz na rodinu. Stern tiež upozornil, že vnímanie vlády Adolfa Hitlera sa výrazne líši v závislosti na vzdelaní, veku i politickej orientácie opýtaných. 

Pozitíva na ére nacistov vidia predovšetkým ľudia so základným vzdelaním, z ktorých 44 percent odpovedalo na spomínanú otázku kladne. Rovnaký názor zdieľa naopak len 12 percent Nemcov s maturitou. Nielen v negatívnom svetle vidí vládu nacistického režimu tiež 37 percent obyvateľov starších ako 60 rokov. 

Najväčšie rozdiely ale panujú medzi Nemcami podľa ich politickej orientácie. Pozitíva na období rokov 1933 až 1945 vníma podľa prieskumu 46 percent ľudí, ktorí sa označujú za stúpencov pravice; naopak medzi sympatizantmi ľavice nachádza kladné stránky na nacistickej ére len 13 percent respondentov.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy