Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Objavili skamenené stopy plazov, staré 315 miliónov rokov
Zdielať na
Zahraničie

Objavili skamenené stopy plazov, staré 315 miliónov rokov

Zdroj: Denis Fox/ilustračné

Skamenené 31 miliónov rokov staré stopy prezrádzajú veľa o najdôležitejšom okamihu vývoja života, keď zvieratá opustili moria a začali žiť na pevnine.

V Kanade objavili pieskovec s odtlačkami stôp plazov. Skamenené 315 miliónov rokov staré stopy prezrádzajú veľa o najdôležitejšom okamihu vývoja života, keď zvieratá opustili moria a začali žiť na pevnine.

Stopy naznačujú, že plazy sa vyvinuli o jeden až tri milióny rokov skôr, než sa pôvodne predpokladalo. Pieskovec objavil britský vedec Howard Falcon-Lang na morskom útese v New Brunswick.

„Bola to čistá náhoda. Kráčal som popri útesoch, okolo popadaných kameňov. A vtom som si všimol, že jeden z nich je pokrytý stovkami skamenených stôp. Slnko bolo nízko na oblohe. Keby bolo zamračené, asi by som si tie stopy ani nevšimol," uviedol Falcon-Lang.

Vďaka štruktúre vajec chránených škrupinou sa plazy nemuseli pri ich kladení vracať späť do vody. „Evolúcia plazov bola jedným z najdôležitejších udalostí histórie života. Ich vývin vydláždil cestu rozmanitej ekológii, ktorá sa v súčasnosti vyskytuje na našej planéte," povedal Falcon-Lang.

Vedci tvrdia, že skamenené stopy patria plazom. Živočíchy, ktoré ich zanechali, mali totiž päť prstov a šupiny.

Výsledky výskumu publikovali v magazíne Journal of the Geological Society of London.

Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy