Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci preukázali, že známy vrah nezabíjal
Zdielať na
Zahraničie

Vedci preukázali, že známy vrah nezabíjal

Zdroj: Otis Historical Archives/ilustračné

Jeden z najnebezpečnejších a najpodivuhodnejších mužov storočia zrejme nie je vrahom. Telo, za ktoré bol odsúdený a obesený, totiž nepatrilo jeho manželke. Koho telo to bolo a kam zmizla jeho žena? Ostane asi neobjasneným a znovuotvoreným prípadom...

Bola to senzácia, ktorá na začiatku 20. storočia fascinovala Veľkú Britániu; lekár pôvodom z USA otrávil a na kusy rozsekal vlastnú nevernú ženu, s milenkou utekal v preoblečení z Anglicka, bol však chytený pomocou modernej techniky, súdený, usvedčený a obesený. Problémom je, že telo, ktoré doktora Hawleya Crippena priviedlo v roku 1910 na londýnsku šibenicu, nepatrilo jeho žene, napísala agentúra Reuters s odvolaním na nové dôkazy amerických vedcov.

Tím vedený Johnom Trestrailom, odborníkom na otravy v Grand Rapids v americkom štáte Michigan, vzal z tela obete, stále uchovávaného v londýnskom múzeu, vzorku mitochondriálnej DNA, teda genetického materiálu predávaného z matky na potomkov. Potom túto vzorku vedci porovnali so vzorkami troch ženských potomkov Cory Crippenovej, ktoré našli po siedmich rokoch hľadania.

"Telo nepatrí Core Crippenovej," znie záver forenzného biológa z Michiganskej štátnej univerzity Davida Forana. "Nevieme, kto to je, ani kde sa to telo vzalo," dodal.

Crippen, nie veľmi zámožný americký lekár sa do Anglicka presťahoval na začiatku 20. storočia aj so svojou ženou, ktorá vystupovala pod menom Belle Elmore ako speváčka v kabaretoch. 48-ročný doktor bol v roku 1910 usvedčený z toho, že svoju ženu, ktorá vraj mala rada šperky, alkohol a pánsku spoločnosť, otrávil nie príliš známym jedom, rozštvrtil a kusy tela zakopal pod ich domom v severnom Londýne.

Polícia ho dopadla aj s jeho milenkou na zaoceánskom parníku po tom, čo loď vplávala do kanadských vôd. Kapitán totiž lekára spoznal podľa fotografií v novinách. Crippenova milenka Ethel Le Nerve sa plavila v prestrojení za muža, teda kapitán nadobudol podozrenie aj voči "nemu". Použil vtedy celkom moderný vynález bezdrôtovej telegrafie a o dvojici informoval policajné orgány.

"Problémom v prípade Crippen je rozštvrtenie tela, čo traviči obvykle nerobia," povedal Trestrail, ktorého knihy o jedoch a otravách používajú detektívovia v mnohých krajinách sveta. Traviči sa podľa neho naopak snažia o "prirodzené úmrtie", aby neupadli do podozrenia.

Polícia našla zostatky bez hlavy, kostí a pohlavných orgánov. Príšerný nález šokoval verejnosť a podnietil novinové články popisujúce Crippena ako jedného z "najnebezpečnejších a najpodivnejších mužov nášho storočia".

Lekár však pri súdnom konaní aj krátko pod šibenicou tvrdil, že je nevinný a že telo nepatrí jeho manželke. Nepomohol mu však jeho útek ani rozpory vo výpovediach vzťahujúcich sa k zmiznutiu jeho ženy.

Posledným klincom do Crippenovej rakvy bola jazva nájdená na tele, ktorá porotu presvedčila, že telo skutočne patrí Core Crippenovej. Podľa názoru vedcov sa však porota zrejme zmýlila.

Súčasní odborníci však pripúšťajú, že neznáme telo sa do zeme pod domom rodiny Crippenovej dostalo v dobe, kedy tam lekár s manželkou bývali. Trestrail špekuluje, že Crippen mohol uskutočňovať vtedy nelegálne potraty a telo patrí žene, ktorej zákrok skončil tragicky.

Existujú tiež stopy, že Cora Crippenová utiekla z Anglicka s iným mužom a vrátila sa do Spojených štátov. "Zostávajú dve otázky: 'Kam zmizla?' a 'Čie zostatky to sú?'. Ale to je na ďalšie vyšetrovanie a nový súd," uzavrel Trestrail.

Zdielať na

Najčítanejšie správy