Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Väčšina Američanov podporuje trest smrti
Zdielať na
Zahraničie

Väčšina Američanov podporuje trest smrti

Zdroj: ElStruthio/ilustračné

Viac než dve tretiny Američanov schvaľuje trest smrti

Viac než dve tretiny Američanov schvaľuje trest smrti a takmer polovica usudzuje, že nie je dosť často uplatňovaný. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil začiatkom septembra Gallupov ústav.

Zo štúdií síce vyplýva, že vzhľadom k justičným omylom odhaleným vďaka analýzam DNA a zdĺhavosti procesov už táto podpora nie je tak kategorická, ale v prípade vraždy je za trest smrti stále 69 percent ľudí.

Najvyššiu podporu mal trest smrti v roku 1994, keď bolo za až 80 percent obyvateľov. Od konca 90. rokov bola podpora pomerne stabilná a teraz sa trochu zvýšila oproti rokom 2003 a 2006, kedy bolo za trest smrti približne 65 percent opýtaných.

Kým 21 percent Američanov si myslí, že trest smrti sa vynáša príliš často, 49 percent naopak súdi, že sa dosť často neuplatňuje. Päťdesiat sedem percent je názoru, že sa v Spojených štátoch trest smrti uplatňuje vyvážene.

Trest smrti sa uplatňuje v 38 štátoch USA od roku 1976, keď americký Najvyšší súd zrušil zastavenie vykonávania popráv, ktoré platilo od roku 1967.

Najaktívnejším štátom v tomto smere je Texas, kde bolo od roku 1982 vykonaných 400 popráv. V celách smrti v Spojených štátoch čaká teraz na výkon trestu smrti 3350 odsúdených, z ktorých 55 percent patrí k nejakej menšine.


   

Zdielať na

Najčítanejšie správy