Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ohováranie je silnejšie ako pravda, tvrdia vedci
Zdielať na
Zahraničie

Ohováranie je silnejšie ako pravda, tvrdia vedci

Zdroj: archív redakcie

Ohováranie je silnejšie ako pravda. Podľa nového výskumu ľudia veria tomu, čo sa hovorí aj vtedy, ak majú dôkazy o opaku.

Ohováranie je silnejšie ako pravda. Podľa nového výskumu ľudia veria tomu, čo sa hovorí aj vtedy, ak majú dôkazy o opaku. Vedci, ktorí pomocou počítačovej hry testovali študentov zistili, že klebety majú veľký vplyv na rozhodovanie ľudí. "Platilo to aj vtedy, keď mali účastníci prístup k pravdivej informácii a k výmyslom v rovnaký okamih. Ohováranie má teda silný manipulatívny účinok," napísali vedci.

Počas výskumu dali vedci študentom určitú čiastku peňazí a vyzvali ich, aby peniaze medzi sebou ďalej rozdávali v niekoľkých kolách. Študenti tiež jeden o druhom písali poznámky, ktoré si ktokoľvek mohol prečítať. Ukázalo sa, že účastníci výskumu dávali menej peňazí ľuďom, ktorých popísali ako "odporných lakomcov".

"Všímali si len ohováranie a nie reálne rozhodnutia týchto ľudí," hovorí Alf Sommerfeld z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka. V druhej fáze výskumu vedci ukázali študentom všetky ich rozhodnutia. Súčasne im však dodali niekoľko klebiet, ktoré boli v protiklade s predchádzajúcimi dôkazmi.  Aj v tomto prípade  študenti založili svoje rozhodnutia na klebetách viac, než na dôkazoch.

"Pokiaľ presne viete, čo druhí urobili, malo by to hrať úlohu pri vašom rozhodovaní. Lenže účastníci výskumu sa radšej riadili klebetami," zdôraznil R. Sommerfeld v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zdielať na

Najčítanejšie správy