Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Omylom vypálená strela Patriot dopadla v Katare
Zdielať na
Zahraničie

Omylom vypálená strela Patriot dopadla v Katare

Zdroj: Steve Jurvetson/ilustračné

Hovorca amerického ministerstva obrany to považuje za náhodný výstrel. Stále nie je jasné, čo sa stalo. "Takéto veci by sa stávať nemali," povedal.

Z americkej základne v Katare bola omylom vystrelená raketa Patriot. Dopadla na pole a nikoho nezranila. Oznámil to dnes hovorca amerického ministerstva obrany Bryan Whitman.

Armáda incident, ktorý sa stal v utorok ráno miestneho času, vyšetruje. "Považujeme to za náhodný výstrel; okrem toho zatiaľ nie je jasné, čo sa stalo," povedal Whitman. Katarskej televízii Al-Džazíra povedal, že "by sa takéto veci stávať nemali".

Podľa katarskej tlačovej agentúry bola strela vypálená zo základne As-Sajlíja, ktorá je asi 20 kilometrov od Dauhá. USA sem pred štyrmi rokmi presunuli personál zo saudskoarabskej základne princa Sultána, ktorá predtým slúžila ako východzí bod pre kontrolné lety nad južným Irakom.

Patriot je protiraketový systém, ktorý USA s úspechom použili vo vojne v Perzskom zálive roku 1991 proti irackým strelám Scud. Neskôr uskutočnili kvôli určitým problémom technické zmeny, ale ako napísal server MiamiHerald, za inváziu do Iraku v roku 2003 tieto strely spôsobili kvôli zlej funkcii niekoľko strát v radách koalície.

Na jar roku 2003 chybne rozpoznali americké a britské bojové lietadlo. Pri incidentoch zahynuli traja členovia posádok týchto strojov, dvaja Briti a jeden Američan. Kritici systému tvrdia, že strely sú založené na technológii zo 70. rokov, kedy sa predpokladalo, že to budú protilietadlové zbrane. V 80. rokoch boli prebudované na protiraketový systém určený k obrane proti balistickým raketám. Pentagon vraj ale celý čas vie, že systém nie je schopný rozlíšiť letiacu raketu od lietadla vlastnej armády.

Zdielať na

Najčítanejšie správy