Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Alžírsku trpí podvýživou 600-tisíc detí
Zdielať na
Zahraničie

V Alžírsku trpí podvýživou 600-tisíc detí

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

Pápež Benedikt XVI. prehlásil, že je to neschopnosť sveta.

Pätina alžírskych detí mladších než päť rokov, teda asi 600.000, trpí podvýživou. Podľa výsledkov alžírskej nadácie pre zdravie a vedecký výskum Forem sa však ich počet oproti roku 2000 mierne znížil.

Forem upozorňuje, že z uvedenej skupiny postihnutých detí ich štvrtina vykazuje vážnu formu podvýživy. Pred siedmimi rokmi bol ich počet vyšší, šlo o 28 percent podvýživených detí. Avšak Alžírsko podobne ako ostatné krajiny Maghribu zaznamenávajú podľa Forem nedostatok v štyroch základných potravinových položkách: obilninách, oleji, mäse a mliečnych výrobkoch.

V Alžírsku podľa nadácie kryje poľnohospodárska výroba potrebu obilnín iba z 37 percent, rastlinných olejov z 15 percent, cukru z dvoch, mäsa a vajec zo 70 a ovocie a zeleniny z 9 percent, vypočítala nadácia.

Pápež Benedikt XVI. dnes v rímskom sídle Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) prehlásil, že neschopnosť sveta zaistiť, aby každý človek mal právo na jedlo, je porušením ľudskej dôstojnosti. Právo na potravu pritom označil za "univerzálne právo ľudských bytostí, a to bez akéhokoľvek rozlišovania a diskriminovania".

Podľa údajov FAO trpí v súčasnosti na Zemi stálym hladom či podvýživou 854 miliónov ľudí. Stanovením Svetového dňa potravy usiluje táto organizácia o zvýšenie celosvetového úsilia s týmto stavom skoncovať. "Ak naša planéta produkuje toľko potravín, že by postačovali celosvetovej populácii, prečo ešte stále chodí 854 miliónov ľudí spať dennodenne s prázdnym žalúdkom?" prehlásil počas slávnostného zasadania FAO jej predseda Jacques Diouf.

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na údaje FAO, pripadá absolútna väčšina hladujúcich ľudí - 820 miliónov - na rozvojové krajiny, 25 miliónov ľudí hladujú v krajinách s prechodnou ekonomikou a deväť miliónov pripadá na rozvinuté krajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy