Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rodičia môžu nechať umrieť dcéru v nemocnici
Zdielať na
Zahraničie

Rodičia môžu nechať umrieť dcéru v nemocnici

Zdroj: Paul/ilustračné

Prvýkrát tak bolo v Nemecku povolené odpojenie od vyživovacích prístrojov u detského pacienta na žiadosť rodičov. Dievčatko totiž po chybe lekára ostalo viac ako desať mesiacov v kóme.

Bezprecedentný rozsudok vyniesol nemecký súd v prípade štvorročného dievčatka, ktoré ležalo po chybnom lekárskom zákroku viac ako desať mesiacov v kóme: súhlasil s tým, aby ju rodičia nechali zomrieť.

Prvýkrát tak bolo v Nemecku povolené odpojenie od vyživovacích prístrojov u detského pacienta na žiadosť rodičov. Dievča zomrelo krátko po prevoze z nemocnice do domácej starostlivosti. Niekoľko mesiacov starý prípad podľa denníka Die Welt vyšiel najavo až teraz.

V Nemecku je umožnená takzvaná pasívna eutanázia - zastavenie umelého predlžovania života na výslovné prianie nevyliečiteľne chorého pacienta v konečnom štádiu života. Bez súhlasu chorého je možné urýchliť smrť u ľudí s už odumierajúcim mozgom alebo typicky u pacientov, ktorí sa už niekoľko rokov neprebrali z kómy.

Aktívna eutanázia, teda podanie lieku spôsobujúceho smrť, je v Nemecku rovnako ako vo väčšine ostatných krajín Európy nezákonná a pokladaná za vraždu. Výnimočná je len situácia v Holandsku, Belgicku či Švajčiarsku, kde ide o tzv. asistovanú samovraždu - dobrovoľný odchod zo života s odbornou pomocou - tá je však povolená len za určitých podmienok.

Vrchný krajinný súd v Hamme na západe Nemecka dospel v máji k záveru, že rodičia môžu nechať svoju dcéru Jule odpojiť od umelej výživy a tým ju nechať zomrieť, pokiaľ ďalšia lekárska starostlivosť neprinesie trvalé zlepšenie jej stavu. Verdikt súd zdôvodnil na základe práva starostlivosti chráneného ústavou, z ktorého vychádza aj rozhodnutie umožniť nechať zomrieť dieťa. Poukazuje sa pritom na "blaho dieťaťa".

Dievča upadlo do hlbokého bezvedomia po lekárskej chybe, kvôli ktorej Jule utrpela nenapraviteľné poškodenie mozgu a pri živote bola udržovaná len s pomocou žalúdočnej sondy. Podľa lekárov nemala nádej, že by sa niekedy prebrala.

Rodičia Jule v prvej inštancii so žiadosťou ukončiť klinickú starostlivosť neuspeli a úradný súd v západonemeckom Mindene im odňal právo starostlivosti. Až senát pre záležitosti rodín vrchného krajského súdu v Hamme uznal rozhodnutie rodičov ukončiť opatrenia na udržiavanie nevyliečiteľne chorého dieťaťa pri živote. Vylúčil zároveň možnosť, že sa stav dieťaťa môže niekedy zlepšiť.

Ešte skôr, než mal rodinný lekár postupne ukončiť vyživovanie dievčatka, toto v júni údajne zomrelo krátko po tom, čo si ju rodičia priviezli domov z nemocnice. Podľa Putza bolo proti lekárovi, ktorý spravil chybu pri liečbe ochorenia dýchacích ciest, už zahájené vyšetrovanie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy