Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA odmieta vydať mafiána z obavy mučenia
Zdielať na
Zahraničie

USA odmieta vydať mafiána z obavy mučenia

Zdroj: SITA/AP/Pier Paolo Cito

Tvrdý väzenský režim v Taliansku, ktorého sa americkí sudcovia tak obávajú, je vraj vypracovaný talianskymi úradmi pre prípady dopadnutých mafiánov a teroristov a je známy pod názvom 41b. Taliani však oponujú americkým trestom smrti.

Talianske ministerstvo spravodlivosti sa dnes ohradilo proti odmietnutiu amerického súdu vydať z USA do Talianska usvedčeného mafiánskeho pašeráka drog talianskeho pôvodu. Americkí sudcovia svoj odmietavý postoj zdôvodnili poukazom na zvláštny väzenský režim, ktorému by mohol byť v Taliansku mafián vystavený.

Rosario Gambino si v kalifornskom väzení odpykal 22-ročný trest. Z väznice bol prepustený už pred rokom a od tej doby je na základe talianskej žiadosti o vydanie držaný v imigračnom stredisku.

Pondelňajší kalifornský denník Los Angeles Times informoval o rozhodnutí amerického imigračného sudcu, že Gambinovo vydanie nepripadá do úvahy, pretože mimoriadne tvrdý väzenský režim, ktorý by ho čakal v Taliansku, sa v skutočnosti "rovná mučeniu".

Ide o režim známy ako 41b, ktorý vypracovali talianske úrady pre prípady dopadnutých mafiánskych bossov a po novom aj teroristov. Toto nariadenie zásadne obmedzuje akýkoľvek kontakt väzňa s vonkajším svetom, zakazuje návštevy, prístup na čerstvý vzduch aj kontakty s ďalšími väzňami.

Americký verdikt umožňuje Gambinovi zostať v USA, kde žije už od 60. rokov minulého storočia a kde zjavne patril k zločineckému syndikátu, na ktorého čele stál aj iný známy mafián John J. Gotti prezývaný Teflónový Don.

Taliansky minister spravodlivosti Clemente Mastella dnes domácu verejnosť uistil, že sa bude snažiť od veľvyslanectva USA v Ríme získať podrobnosti amerického rozsudku. Spochybnil pritom názor kalifornského sudcu, ktorý zvláštny taliansky režim pre väznených zločincov označil za mučenie.

Pritom nezabudol poukázať na fakt, že Spojené štáty na rozdiel od Talianska uplatňujú trest smrti. "Neviem, či krajina, ktorá praktizuje najvyšší trest, je viac v súlade s hodnotami členského štátu OSN než krajina, ktorá uplatňuje tvrdý väzenský režim," prehlásil Mastella.

K nariadeniu 41b dodal, že má svoju logiku - zabrániť mafiánskym bossom, aby i vo výkone trestu plánovali svoju zločineckú činnosť mimo väzníc.

Americké odmietnutie vydať mafiána komentoval tiež taliansky vyšetrujúci sudca Piero Luigi Vigna. Podľa neho USA, "nemôžu dávať lekcie z ľudských práv, keď majú na svedomí také väzenské zariadenia ako Guantánamo či Abú Ghrajb".

Zdielať na

Najčítanejšie správy