Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šalamúnove ostrovy vyvezú 30 delfínov
Zdielať na
Zahraničie

Šalamúnove ostrovy vyvezú 30 delfínov

Zdroj: Jason/ilustračné

Obchod s delfínmi tu už raz zakázaný bol. Zákaz však bol vyhlásený za nezákonný. Súdne rozhodnutie umožnilo ich opätovný vývoz, čo môže znamenať len ďalší lov a predaj až stovky delfínov pre lukratívny obchod s živými cicavcami.

Šalamúnové ostrovy vyvezú do Dubaja v Spojených arabských emirátoch 28 delfínov. Pred štyrmi rokmi podobná zásielka do Mexika vyvolala medzinárodný protest. Informuje o tom dnes agentúra AP.

Skupina delfínov, ktorá doposiaľ žila v ohradených priestoroch na ostrove Gavutu pri šalamúnskom hlavnom meste Honiary, by mala byť odo dneška nakladaná do lietadiel. Úrady kvôli tomu sprísnili bezpečnostné opatrenia na honiarskom letisku, aby tak zabránili novinárom a protestujúcim ochranárom narušiť ich nakladanie. Let do DUbaja by mal trvať asi 30 hodín.

Riaditeľ strediska pre výcvik morských cicavcov Robert Satu neoznámil, kto delfíny vyváža ani koľko za ne bolo zaplatené. Podľa zdrojov z vlády však za každé jednotlivé zviera sa platí asi niekoľko tisíc dolárov.

Šalamúnové ostrovy zakázali obchod s delfínmi v roku 2003 po tom, čo medzinárodné spoločenstvo odsúdilo zásielku 28 delfínov skákavých do morského parku v Mexiku. Deväť zvierat z tejto skupiny vtedy zahynulo.

Satu, ktorý bol zapojený aj do obchodu s Mexikom, prehlásil tento zákaz za nezákonný a tento rok dosiahol súdne rozhodnutie, ktoré umožňuje ich opätovný vývoz. Vláda následne svoj postoj zmenila.

V auguste minister rybolovu Nollen Leni prehlásil, že rozhodnutie súdu len podnieti lov a predaj až stovky delfínov skákavých ročne kvôli "lukratívnemu obchodu" s živými cicavcami.

Povedal ďalej, že vodné parky zaplatia desaťtisíc dolárov za vycvičeného delfína. On sám mieni v novembri na čele vládnej delegácie vyraziť do Dubaja, aby tam našiel ďalších kupujúcich.

Riaditeľ pre Tichomorie pri spoločnosti Earth Island Institute Lawrence Makili usiloval o zvrátenie rozsudku v snahe zabrániť odvozu zvierat, sudca však žiadosti odmietol vyhovieť.

Makili povedal, že v prípade odvozu delfínov budú vyzvaní všetci kupcovia na planéte, ktorí odoberajú tuňiaky z Šalamúnových ostrovov, aby tento obchod bojkotovali. "Túto vládu to nezaujíma, nevidí dlhodobý negatívny dopad toho, čo robí," poznamenal.

S delfínmi pocestuje na Blízky východ skupina ochranárov zo Šalamúnových ostrovov, aby monitorovala fyzický stav delfínov a prostredia, v ktorom majú v Dubaji žiť.

Satu odmietol diskutovať o starostlivosti, ktorá bude poskytovaná delfínom v Dubaji, ani o iných záležitostiach spojených s vývozným programom. Tvrdil však, že počas cesty bude zvieratám venovaná "veľká starostlivosť".

Šalamúnové ostrovy ležia v Tichom oceáne asi 3 800 kilometrov severovýchodne od Nového Zélandu. Väčšinu z ich približne 480.000 obyvateľov tvorí Melanézania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy