Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bush prijme dalajlámu vo svojej rezidencii
Zdielať na
Zahraničie

Bush prijme dalajlámu vo svojej rezidencii

Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak

Americký prezident ho prijme aj napriek nesúhlasu Číny. Tá považuje dalajlámu za nebezpečného separatistu. Hneď na to nasledovali aj isté "sankcie".

Americký prezident George W. Bush sa v utorok stretne s dalajlámom napriek tomu, že Čína na protest proti návšteve tibetského duchovného lídra v USA požiadala o odloženie rokovania o iránskej jadrovej kríze. Bush sa však s dalajlámom stretne v Bielom dome vo svojej rezidencii a nie v úrade, pravdepodobne preto, aby Čínu úplne nenahneval. Dalajláma do Washingtonu pricestoval v pondelok.

V stredu sa Bush zúčastni aj na slávnosti, na ktorej dalajlámovi odovzdajú Zlatú medailu Kongresu, ktorá je najvyšším americkým občianskym vyznamenaním. Bude to po prvý raz, čo sa úradujúci americký prezident na verejnosti ukáže s dalajlámom. Peking trvá na tom, že 72-ročný dalajláma je nebezpečný separatista. Čína vyhlásila, že udelenie Zlatej medaily "vážne zasahuje do čínskych vnútorných záležitostí a škodí čínsko-americkým vzťahom".

Svoj nesúhlas ihneď ukázala žiadosťou o odloženie stretnutia členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka naplánovaného na stredu, ktorého cieľom má byť diskusia o iránskom jadrovom programe. "Domnievam sa, že (Číňania) nevedia stráviť...prítomnosť istého duchovného lídra a udalosť v Kongrese," povedal pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia. "S iránskou problematikou to nemá nič spoločné," dodal.

Tibet patrí pod čínsku správu od roku 1950, kedy ho Čína vojensky obsadila. Po neúspešnom povstaní v roku 1959 dalajláma ušiel do Indie a v súčasnosti žije na severe krajiny v horskom meste Dharamsala, ktoré je sídlom jeho exilovej vlády. Peking tvrdí, že dalajláma sa usiluje o nezávislosť Tibetu, ale tibetský duchovný líder hovorí, že chce iba širšiu autonómiu pre svoj šesťmiliónový národ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy