Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nobelovu cenu za ekonómiu dostali Hurwicz, Maskin a Myerson
Zdielať na
Zahraničie

Nobelovu cenu za ekonómiu dostali Hurwicz, Maskin a Myerson

Zdroj: SITA/AP

Nobelovu cenu za ekonómiu za tohtoročný rok získali traja americkí ekonómovia Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson.

Nobelovú cenu za ekonómiu za tohtoročný rok získali traja americkí ekonómovia Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson, ktorých práca sa týka hľadania optimálnych mechanizmov slúžiacich k dosahovaniu požadovaných cieľov napríklad v oblasti sociálnej pomoci. V Stockholme to dnes oznámil výbor pre udeľovanie Nobelovej ceny pri Švédskej akadémii vied.

Stručné biografie tohtoročných nositeľov Nobelovej ceny za ekonómiu - za teóriu "návrhov mechanizmov":

LEONID HURWICZ. Je historicky najstarším nositeľom Nobelovej ceny. Narodil sa poľským rodičom 21. augusta v Moskve. Po návrate rodiny do Poľska študoval na Varšavskej univerzite, na Inštitúte experimentálnej fyziky a na konzervatóriu hru na piano. Ako magister odišiel na ročné štúdium na Londýnsku ekonomickú školu (LSE). V roku 1940 emigroval do USA, kde o štyri roky neskôr získal občianstvo.

Študenti ekonómie sa môžu s jeho menom stretnúť v kapitole o rozhodovacích procesoch za úplnej neistoty, kde figuruje tzv. Hurwiczovo kritérium - hodnotenie alternatív rozhodnutí podľa očakávaní najlepších a najhorších výsledkov každej z nich.

Hurwicz je okrem iného členom Americkej akadémie vied a umení (od roku 1965), držiteľom niekoľkých čestných doktorátov (okrem iného univerzít z Chicaga, Tokia, Barcelony, Varšavy) a autorom početných publikácií. Za priekopnícku prácu na poli moderných mechanizmov decentralizovanej alokácie bol v roku 1990 ocenený Národnou medailou za vedu. S manželkou Evelyn (1921) má štyri deti.

ROGER MYERSON. Narodený 29. marca 1951 v Bostone. Absolvent Harvardovej univerzity v odbore aplikovaná matematika a doktorát tu obhájil v roku 1976 prácou na tému Teória kooperatívnych hier. Svoju akademickú a vedeckú kariéru spojil so Severozápadnou univerzitou v Evansone v štáte Illinois. Bádal tiež istý čas na univerzite v nemeckom Bielefelde. V Evansone učil manažérsku ekonomiku a zaoberal sa aj teóriou rozhodovania a teóriou hier. Od roku 2001 je profesorom ekonómie na Chicagskej univerzite.

56-ročný ekonóm, dlhoročný vedúci činiteľ prestížnej Ekonometrickej spoločnosti a tiež bývalý člen redakčných rád množstva ekonomických časopisov, je ženatý a má dve dospelé deti.

ERIC MASKIN. Narodil sa 12. decembra 1950 v New Yorku. Študoval matematiku na Harvardovej univerzite. Po získaní doktorátov z aplikovanej matematiky v rokoch 1974 a 1976 pôsobil ako asistent na Cambridgeskej univerzite (čestný doktorát) a od roku 1977 do roku 1984 prednášal na prestížnom Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT). Potom sa už ako profesor ekonomiky vrátil na Harvard, kde zostal do roku 2000. Od júla 2000 je profesorom sociálnych vied na Inštitúte pokročilých štúdií na Princetonskej univerzite.

Maskin je častým účastníkom medzinárodných vedeckých sympózií, v roku 1998 prednášal na Stanfordovej univerzite a o rok neskôr na univerzitách v Španielsku a v Izraeli. Je redaktorom odborného časopisu Economics letters. Tiež je ženatý a má dve deti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy