Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najznámejším rakúskym "vedcom" televízny moderátor
Zdielať na
Zahraničie

Najznámejším rakúskym "vedcom" televízny moderátor

Zdroj: wikipedia.org

Z toho vyplýva vysoké percento neznalosti domácich vedcov v Rakúsku. Uskutočnil sa totiž výskum verejnej mienky pri príležitosti udeľovania Nobelovej ceny za vynikajúce vedecké objavy.

Rakúšania prakticky nepoznajú žiadneho významného domáceho vedca. Väčšina nie je schopná uviesť vôbec žiadne meno a tí ostávajúci uvádzajú prevažne osoby, ktoré nemajú s vedou nič spoločné. Vyplýva to z najnovšieho výskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila rakúska pobočka Gallupovho ústavu a ktorého výsledky boli zverejnené práve v dňoch udeľovania Nobelovej ceny za vynikajúce vedecké objavy.

Z tisícky opýtaných nebolo schopných menovať žiadneho vedca presne 67 percent, 60 percent nedokázalo uviesť ani žiadny projekt, ktorým sa súčasný vedecký výskum zaoberá. Väčšina - 64 percent - usudzuje, že ich neznalosť je dôsledkom nedostatočnej pozornosti, ktorú venujú práve médiá propagácii vedy a výskumu.

Keď bol opýtaným ponúknutý zoznam mien rôznych osobností, potom ako "vedcov" označili prevažne ľudí, ktorí vedcami nie sú. Jednoznačne na prvom mieste tohto rebríčka sa ocitol Josef Broukal, ktorý Rakúšanom zrejme uviazol v pamäti ako moderátor populárnovedeckého televízneho programu. Teraz pôsobí ako hovorca politickej strany.

Na ďalších miestach sa umiestnili riaditeľ Štátnej opery Ioan Hollender a potápač Hans Hass. Až za nimi potom boli skutoční vedci, ktorých správne označilo len medzi desať a dvadsať percent opýtaných.

Zdielať na

Najčítanejšie správy