Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemeckému strojárstvu chýbajú inžinieri
Zdielať na
Zahraničie

Nemeckému strojárstvu chýbajú inžinieri

Zdroj: SITA/Jano Šperka

Nemeckému strojárenstvu chýba minimálne 9-tisíc strojných inžinierov a tisíce ďalších kvalifikovaných zamestnancov.

Nemeckému strojárenstvu chýba minimálne 9-tisíc strojných inžinierov a tisíce ďalších kvalifikovaných zamestnancov, čo brzdí rast tohto odvetvia. Informoval o tom Zväz nemeckého strojárenského priemyslu (VDMA).
 
Súčasne vyzval k posilneniu prílivu kvalifikovaných pracovných síl zo zahraničia.. 

Zväz zároveň požaduje, aby sa zlepšila príprava domácich inžinierov. V budúcnosti  plánuje kampaň, aby prilákali ženy do strojárenského sektora, píše agentúra DPA. Nemecká vláda minulý mesiac schválila sľubované otvorenie pracovného trhu spolkovej republiky pre vybraných odborníkov z nových členských štátov Európskej únie.

Vďaka tomuto rozhodnutiu sa môžu do Nemecka od 1. novembra vybrať  za prácou strojní inžinieri, odborníci z automobilového priemyslu či elektroinžinieri z nových členov EÚ bez obáv zo zdĺhavých byrokratických procedúr.

Nariadenie, ktoré kabinetu predložil nemecký minister práce a vicekancelár Franz Müntefering, zbaví nemecké pracovné úrady povinnosti skúmať, či sa o príslušné pracovné miesto neuchádza i nemecký občan. Ten by totiž podľa doterajších predpisov dostal vždy prednosť pred zahraničným žiadateľom o pracovné povolenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy