Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Grécko zahájilo unikátne sťahovanie sôch z Akropoly
Zdielať na
Zahraničie

Grécko zahájilo unikátne sťahovanie sôch z Akropoly

Zdroj: wallyg/ilustračné

Ide o najväčší presun antických pamiatok v dejinách moderného Grécka

V gréckej Akropole dnes začalo nevídané sťahovanie sôch do nového múzea, ktoré bolo pre ne postavené.

Sochy, ktoré patria k najvýznamnejším dielam histórie ľudstva, sa sťahujú po prvýkrát za posledných 2400 rokov, pripomína agentúra AP. Ide tiež o najväčší presun antických pamiatok v dejinách moderného Grécka.   

Napriek ostrému vetru spustili tri žeriavy zo starého múzea na kamenistom vrchole kopca blok hmotnosti 2,3 ton, ktorý je súčasťou Parthenónu, a preniesli ho bezpečne do 400 metrov vzdialeného nového Múzea Akropolis postaveného z betónu a skla. Presun trval asi 90 minút.

„Podmienky sú veľmi dobré, vietor nie je problém,“ povedal novinárom archeológ Alexandros Mantis, ktorý je za Akropolu, ktorá patrí medzi miesta svetového kultúrneho dedičstva, zodpovedný. „Som si istý, že všetko pôjde dobre.“ 

Starožitnosti, z ktorých väčšinu tvoria mramorové sochy zo šiesteho a piateho storočia pred naším letopočtom, boli poistené na 400 miliónov eur. Vo štvrtok sa uskutočnil testovací presun, pri ktorom bol z vrcholu Akropoly spustený dolu trojtonový kus neopracovaného mramoru. 

Ďalšie artefakty majú byť presúvané do nového múzea postupne a očakáva sa, že celá operácia potrvá najmenej šesť týždňov. Najneskôr by mala skončiť začiatkom januára.

Oficiálni činitelia v Aténach navyše dúfajú, že nové múzeum na rozlohe 20.000 štvorcových metrov podporí dlhodobú grécku snahu získať od Britského múzea späť zbierku sôch z Parthenónu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy