Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sojuz priletela k Medzinárodnej vesmírnej stanici
Zdielať na
Zahraničie

Sojuz priletela k Medzinárodnej vesmírnej stanici

Raketa sa podľa plánu pripojila k orbitálnemu komplexu

Ruská kozmická loď Sojuz priletela k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Raketa sa podľa plánu pripojila k orbitálnemu komplexu a jej trojčlenná posádka prešla do priestoru stanice.

Reuters

Spojenie prebehlo podľa plánu o 16:52 SELČ a približne o hodinu a pol neskôr
prekĺzol prvý z astronautov spojovacím prieletom medzi raketou a ISS, ktorá sa vznáša 357 kilometrov nad zemským povrchom.

Reuters



Sojuz odštartoval v stredu 10. októbra z kazašského kosmodromu Bajkonur. Okrem astronautky Peggy Whitson, ktorá ako prvá žena prevezme velenie ISS, priletel v Sojuze i jej ruský kolega Jurij Malenčenko a tiež prvý malajzijský - a zároveň moslimský - kozmonaut Sheikh Muszaphar Shukor.

Ten má počas ôsmich dní, ktoré na ISS strávi, robiť zdravotný výskum, a Whitson a Malenčenko sa budú zoznamovať s chodom stanice.

Reuters

Whitson ani Malenčenko nie sú vo vesmíre žiadnymi nováčikmi. Američanka už na vesmírnej stanici v minulosti strávila niekoľko mesiacov a Rus letí do kozmu po štvrtý krát.

Reuters

Do dejín sa ale zapísal predovšetkým v roku 2003, keď sa z ISS cez satelitnú televíziu oženil s Američankou ruského pôvodu v Texase.

Shukor sa vráti na Zem 21. októbra spolu s dvoma členmi terajšej posádky orbitálnej stanice – kozmonautmi Fjodorom Jurčichinom a Olegom Kotovom, ktorí na ISS strávili minulý polrok. Malenčenko a Whitson na obežnej dráhe okolo Zeme zostanú a ešte v októbri sa k nim pripojí aj americký astronaut Daniel Tani, ktorého do kozmu dopraví americký raketoplán Discovery.

ISS, na ktorého výstavbe sa podieľa 16 štátov, je dokončená na asi približne 60 percent. V decembri a počas budúceho roku majú byť u ISS inštalované laboratórne moduly európskej a japonskej kozmickej agentúry a pribudnúť má tiež kanadská robotická ruka pripojená k robotickej "paži", ktorú už stanica má.

Zdielať na

Najčítanejšie správy