Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deťom v znečistenom prostredí hrozí bronchitída
Zdielať na
Zahraničie

Deťom v znečistenom prostredí hrozí bronchitída

Zdroj: ShutterBabe/ilustračné

U detí vo veku dva až štyri a pol roka žijúcich v znečistenom prostredí sa zvyšuje riziko výskytu zápalu priedušiek až o 56 percent.

U malých detí žijúcich v prostredí so znečisteným ovzduším je oveľa vyššie riziko vzniku zápalu priedušiek ako u detí, ktoré vyrastajú v čistejšom prostredí. V novej štúdií, publikovanej v americkom vedeckom časopise Environmental Health Perspective, to uvádza tím amerických a českých vedcov, ktorí koncom 90. rokov podrobili klinickým testom viac ako 1100 českých detí.

Podľa nich sú na vine predovšetkým polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktoré vznikajú nedokonalým spaľovaním fosílnych palív, teda pri výrobe energie, pri spaľovaní odpadov, vplyvom diaľničnej dopravy a v neposlednom rade i pri kúrení. Do ľudského tela sa dostávajú zo vzduchu, ale aj z potravy.

Záver výskumu varuje, že u detí vo veku dva až štyri a pol roka žijúcich v znečistenom prostredí sa zvyšuje riziko výskytu zápalu priedušiek až o 56 percent. U detí do dvoch rokov  je hrozba vyššia zhruba o 29 percent.

Práca vedcov odporúča, aby regulácia emisií do ovzdušia počítala i s obmedzením PAU, citovala agentúra Reuters americkú profesorku Irvu Hertzovú-Picciottovoú z Kalifornskej univerzity. Podľa odborníkov sa totiž väčšina krajín sústredila na obmedzenie emisií oxidu siričitého či oxidu uhoľnatého, ale na polycyklické uhľovodíky, respektíve jemné prachové častice, sa často zabúda.

Podľa správy o životnom prostredí za minulý rok, však dýchajú stále takmer dve tretiny obyvateľov Česka vzduch obsahujúci nadlimitnú koncentráciu jemných prachových častíc, a to nielen v mestách. Česko už druhý rok prekračuje plošné limity stanovené Európskou úniou.

Únia plánuje, že od roku 2014 by mal byť záväzný limit 25 mikrogramov jemných prachových častíc na meter kubický, ale ani tento limit nie je podľa zdravotných prieskumov optimálni.

Zdielať na

Najčítanejšie správy