Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počas chudnutia zomrel
Zdielať na
Zahraničie

Počas chudnutia zomrel

Jeden japonský úradník zomrel počas spoločného chudnutia s kolegami.

Japonskí mestskí úradníci s nadváhou schudli vďaka trojmesačnej "samurajskej" diéte. S obezitou bojovali aj napriek smrti svojho kolegu, ktorý počas chudnutia zomrel, uviedla agentúra Reuters.

Starosta západojaponského mesta Ise Takao Morišita spojil sily s ďalšími úradníkmi. Spoločne vytvorili skupinu "siedmich metabolických samurajov". Týmto názvom zreteľne odkazovali na slávny film Akira Kurosawy Sedem samurajov. Spoločne začali bojovať proti takzvanému metabolickému syndrómu - nárastu brušného tuku, vysokému krvnému tlaku a cholesterolu.

Ich program však poznamenalo nečakané nešťastie. Jeden z nich, štyridsaťsedemročný muž, v auguste zomrel na zlyhanie srdca, keď bol behať. Zvyšný samuraji však v chudnutí pokračovali. Jedli len zdravé jedlá a cvičili.

Po ukončení kúry bol Morišita ľahší o 5,6 kilogramov a v páse zoštíhlil o päť centimetrov (na 85 centimetrov). I ďalší dvaja úradníci skončili diétu s dobrými výsledkami. Informácie o úspešnosti zvyšných troch bojovníkov s obezitou však zatiaľ nezverejnili.

"Boli chvíle, keď to bolo ťažké, ale bol som schopný dosiahnuť svoje ciele. Chcem si overiť, či moja váha opäť nevzrastie," povedal starosta. Slová "metabolický syndróm" sa stali módnym v Japonsku, ktoré je posadnuté zdravím. Podľa vládneho prieskumu z roku 2005 však má 30 percent obyvateľov krajiny nadváhu.

Už skôr v tomto roku si dvaja úradníci z ministerstva zdravotníctva písali blog o svojom boji s nadváhou. Japonsko zároveň zažíva rozvoj predaja chudnúcich pomôcok pre mužov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy