Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Farmárka žila bez elektriny 34 rokov
Zdielať na
Zahraničie

Farmárka žila bez elektriny 34 rokov

Zdroj: Kamil Porembiński/ilustračné

V rozvodnej skrini zablikala kontrolka a v kuchyni sa rozložilo teplé svetlo: jej farma sa mohla začať tešiť z elektriny.

Zo stredoveku do súčasnosti vkročila sedemdesiatpäťročná Michelle Meyerová, keď si po viac ako 30 rokoch  života mohla otočením vypínača rozsvietiť žiarovku na svojej farme na juhovýchode Francúzska.

Starenka, ktorá utiekla z hlavného mesta a usadila sa na tejto farme, aby tu viedla jednoduchý a duchovný život, ďaleko od dediny, v ktorej končila asfaltovaná cesta, nikdy nemala prostriedky, aby si do obydlia zaviedla elektrinu.

"S narastajúcim vekom už to nešlo," priznala šedovlasá "ekologička", ktorej životný rytmus sa doteraz riadil východom a západom slnka. "Každé ráno, keď som vstala, rozsvietila som petrolejovú lampu, potom som zakúrila v krbe. Keď už bolo denné svetlo, zhasla som lampu, pretože petrolej predsa len nevonia," opisovala svoj denný režim pani Meyerová. "Večer som opäť zapálila niekoľko sviečok, aby som mohla šiť alebo čítať."

Vďaka pomoci úradov nakoniec získala i ona prístup k tomu, čo nazvala "malým luxusom," teda k elektrickému svetlu.

Vzhľadom na to, že napojenie na štátnu elektrickú sieť by bolo kvôli veľkej vzdialenosti veľmi nákladné, odborníci sa rozhodli pre solárne zariadenie, ktoré nie je tak drahé a naviac vyhovuje filozofii majiteľky farmy. Už jeden jediný slnečný deň zaistí Michelle Meyerovej v obci Saint-Marcel-Bel-Accueil svetlo na päť dní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy