Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najcivilnejšia princezná zasvätila život charite
Zdielať na
Zahraničie

Najcivilnejšia princezná zasvätila život charite

Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres

Britská princezná Anna je považovaná za „najcivilnejšieho“ potomka Alžbety II.

Britská princezná Anna je jedinou dcérou kráľovnej Alžbety II. a v súčasnosti je deviata v poradí nástupníctva na britský trón. 57-ročná princezná, ktorej oficiálny titul v angličtine znie Princess Royal, je považovaná za „najcivilnejšieho“ potomka Alžbety II.

Venuje sa prevažne charite a jej celoživotní láskou sú kone a jazdectvo. V dňoch 14. až 16. októbra navštívi Českú republiku.

Konské záležitosti a slávna Veľká pardubická sú tiež jedným z hlavných bodov princezninho programu pri jej druhej návšteve Česka. Ako zástupkyňa Británie v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) už bola v Českej republike už na prelome júna a júla 2003 pri pražskom zasadaní MOV.

Anna sa však v mladosti nevenovala dostihom, ale jazdectvu. Je európskou šampiónkou z roku 1971, keď sa tiež stala športovou osobnosťou BBC. Viac ako päť rokov bola členkou britského reprezentačného tímu a zatiaľ ako jediná zástupkyňa kráľovskej rodiny sa zúčastnila olympijských hier.

V Montrealu 1976 vtedy britskému družstvu len tesne unikla bronzová medaila. Paralelne s aktívnou jazdeckou kariérou sa princezná Anna od mladosti venovala charitatívnej činnosti. Napríklad už od roku 1970 predsedá Fondu na záchranu detí.

Princezná Anna má i normálne svetské problémy. V roku 2001 dostala pokutu za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. O rok neskôr pykala (opäť pokuta) za svojho psa, ktorý zaútočil v parku na dvoch chlapcov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy